Ιδιωτικοποιήσεις: Και επισήμως επανεκκίνηση στο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ

Εντύπωση προκαλεί το ότι η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις δεν αναφέρεται καμία άλλη, πλην ΟΛΠ, αλλά εκτιμά πως τα έσοδα του προγράμματος για το 2015 μπορεί να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις: Και επισήμως επανεκκίνηση στο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ

Την επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ, αλλά με νέους όρους που θα θέσει η κυβέρνηση, επισημοποιεί η επικαιροποιημένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε σήμερα στους δανειστές. Υπενθυμίζεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε υποστηρίξει προ ημερών στη Βουλή πως το δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό στον οργανισμό χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Εντύπωση προκαλεί πως στο κείμενο δεν αναφέρεται καμία άλλη ιδιωτικοποίηση (πλην ΟΛΠ), αλλά προβλέπεται πως τα έσοδα του προγράμματος για το 2015 μπορεί να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. 

Ως επιχείρημα για την ανατροπή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων χρησιμοποιείται το γεγονός πως 13 διαγωνισμοί προχώρησαν με προχειρότητα με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. Επισημαίνεται πως οι προβλέψεις για έσοδα 22,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 δεν είναι ρεαλιστικές με δεδομένη την πενιχρή συγκομιδή κατά την τελευταία τετραετία.

Επαναλαμβάνεται πως η νέα διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα προχωρήσει το πρόγραμμα με τα εξής κριτήρια: Θα υπάρξει σεβασμός για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, ενώ θα προχωρήσουν όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα, όμως, το δημόσιο θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτει» με στόχο να διαπραγματευθεί την απόκτηση ποσοστού στην ιδιωτικοποιημένη εταιρεία ώστε να υπάρξουν μελλοντικά έσοδα για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, να καθορίσει ελάχιστο ποσοστό επένδυσης από τον πλειοδότη, να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προωθήσει μέτρα που θα στηρίζουν την τοπική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v