Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική «ρελάνς» για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

«Κάναμε υπέρβαση, σειρά σας» το μήνυμα μετά τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Γιατί έβαλε ψηλά τον πήχη του πλεονάσματος η κυβέρνηση. Η λεπτή ισορροπία μεταξύ έντιμου συμβιβασμού, «κόκκινων γραμμών» και αριστερής πτέρυγας. Ξεκινά... μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Της Μαρίνας Μάνη
Κυβερνητική «ρελάνς» για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Κίνηση ρελάνς για να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τρόπο συμβατό προς τις δικές της δεσμεύσεις χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που έδωσε χθες στο Brussels Group. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, με τη νέα λίστα επιχειρείται θεαματική υπέρβαση των μνημονιακών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα από 3,1% έως 3,9% και έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ στο καλό σενάριο) χωρίς να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, κυρίως στο ασφαλιστικό και στις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης, προβάλλουν το επιχείρημα ότι τα 6,1 δισ. «δεν θα προέλθουν από εισπρακτικά μέτρα» όπως αυτά των προηγούμενων χρόνων.

«Εμείς ανεβάσαμε τον πήχη, είναι στο χέρι των εταίρων να μας επιτρέψουν να τον περάσουμε» προσθέτουν, παραπέμποντας σε αποφάσεις της επόμενης εβδομάδας για την εκταμίευση των ποσών που θα δώσουν πραγματική ανάσα στη ρευστότητα.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση με διάθεση 1 δισ. ευρώ (από το 1,9 της ΕΚΤ), παρότι κοινοτικοί κύκλοι εμφανίζονται αντίθετοι με την εκδοχή της μερικής εκταμίευσης.

Για τον λόγο αυτό ξαναπέρασε σε πρώτο πλάνο η πολιτική διαπραγμάτευση με τη (γνωστή) μορφή της διγλωσσίας ως προς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Δώστε λεφτά, να δώσουμε δόση

Από τη μία, δύο κεντρικά στελέχη του κυβερνητικού σχήματος (υπό την έννοια ότι ανήκουν στο team του πολιτικού σχεδιασμού), οι υπουργοί Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, επέλεξαν να προβάλουν δημοσίως, λίγες ώρες πριν από το EuroWorking Group, τη σκληρή γραμμή, μέσω γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Να επαναφέρουν, δηλαδή, τη γνωστή απειλή ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα οφειλόμενα εντός των επόμενων δέκα ημερών τότε δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό.

«Λυπάμαι, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα», είπε ο κ. Σκουρλέτης, υποννοώντας την έξοδο από το ευρώ με τη φράση: «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα θα πρέπει να κολυμπήσουμε».

Ηπιότερη ήταν η αναφορά του κ. Βούτση, ο οποίος τόνισε μεν ότι αν δεν πάρουμε τα ποσά δεν θα αποπληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους...

Ανεπισήμως, στελέχη (κομματικά και κυβερνητικά) που ανήκουν στην αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, ένα βήμα περισσότερο: «Δε βγαίνει η διαπραγμάτευση στο σύνολό της, ακόμη κι αν πάρουμε κάποια χρήματα την επόμενη εβδομάδα και άλλα τόσα τη μεθεπόμενη, το μεγάλο χρηματοδοτικό πρόβλημα θα επιτείνει την ασφυξία».

Ενισχύουν μάλιστα περισσότερο την ανάγκη αναζήτησης «άλλων πηγών» επ΄ αφορμής των (ενεργειακών, κυρίως) συζητήσεων που είχε πρόσφατα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Μόσχα εν όψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη Τετάρτη.

Στον αντίποδα Μαξίμου - Σταθάκης

Επισήμως, το Μαξίμου βρέθηκε στον αντίποδα αυτών των απόψεων. Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη διακήρυξε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου» διότι «η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος».

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίσθηκε μετρημένος ως προς τον χρονικό ορίζοντα της λύσης, λέγοντας απλώς ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πιο καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επέμεινε ότι θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Ξεκινά νέο μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το έτερο ερώτημα αφορά το πώς θα υποδεχθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Το «μασάζ» ξεκίνησε ήδη από χθες, ενώ για σήμερα προγραμματίσθηκε ήδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στα επιχειρήματα περί ρεαλισμού και έντιμου συμβιβασμού προστίθεται ήδη αυτό των «μη υφεσιακών μέτρων» και της «σθεναρής αντίστασης» που προβάλλει η κυβέρνηση στα καυτά σημεία του ασφαλιστικού, των εργασιακών και των αποκρατικοποιήσεων.

Το... σύνθημα το έδωσε ήδη χθες ο κ. Σκουρλέτης: η (νέα) λίστα μιλά για 6 δισ. έσοδα (από φοροδιαφυγή κ.λπ.) και όχι για 6 δισ. εισπρακτικά μέτρα (από τους αδύναμους).

Εάν πεισθούν ή όχι οι βουλευτές θα φανεί στις επόμενες μέρες και ώρες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v