Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Ναι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας εάν οι υποχωρήσεις που θα απαιτηθούν για τη συμφωνία προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνών συνασπισμό. Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς: Ναι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει πως είναι ανοικτός στο να προσφέρει μια πολιτική διάσωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αντώνης Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας εάν οι υποχωρήσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου να εξασφαλιστούν έκτακτα δάνεια προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνώντα συνασπισμό.

«Αν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα παράσχουμε στήριξη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο. «Η έξοδος θα σηματοδοτούσε απόλυτη καταστροφή».

Αν και ο κ. ίδιος αμφισβήτησε την προσήλωση του κ. Τσίπρα στη διατήρηση της χώρας στο ευρώ, σημείωσε πως είναι ο μόνος οικονομικός δρόμος για την Ελλάδα.

«Για την ευρωζώνη, η επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας δεν θα είναι σήμερα τόσο μεγάλη όσο θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. «Όμως θα εξακολουθήσει να είναι τεράστια, και θα είναι μια πολιτική καταστροφή».

«Η αγορά ασφυκτιά από την αβεβαιότητα», τόνισε, ενώ συμβούλεψε τον κ. Τσίπρα «να σταματήσει τους θεατρινισμούς, γιατί ο λογαριασμός αυξάνεται».

Ο κ. Τσίπρας, σημειώνει το Bloomberg, έχει σε αρκετές περιπτώσεις πει πως θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους πιστωτές της ευρωζώνης που θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση δόσεων και θα απέτρεπε τη χρεοκοπία που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρώ.

«Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα, και καμία ενέργεια», σχολίασε ο κ. Σαμαράς. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο ερώτημα». Η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τη λίστα των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο για την παράταση του προγράμματος, συμπλήρωσε.

«Αν ιδεολογικά αποφασίσουν πως δεν θα τηρήσουν αυτήν τη συμφωνία, τότε μπορεί να έχουμε χρεοκοπία», είπε.

Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας έλεγε πως θα ανατρέψει τις δεσμεύσεις των προκατόχων του, που έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια ύψους 240 δισ. ευρώ. Υποσχόμενος να βάλει τέλος στις περικοπές, στο πάγωμα των συντάξεων και στις ιδιωτικοποιήσεις,  βρίσκεται σε δύσκολη θέση τώρα που πρέπει να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη να συνεχίσει να παρέχει χρήματα στη χώρα.

«Χώρες της ευρωζώνης που έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που έχουν εκλογές και χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα δεν θα μας δώσουν άλλα χρήματα αν δουν πως η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με αντιευρωπαϊκό τρόπο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο ίδιος απέρριψε τις επικρίσεις ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποτρέψει μια οικονομική και κοινωνική έκρηξη, σημειώνοντας πως το κόμμα του στήριξε και τα δύο νομοσχέδια που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Κατά τον κ. Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που υπονομεύει την αξιοπιστία της Ελλάδας κάνοντας άνοιγμα στη Ρωσία. «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ρώσους να σε χρηματοδοτήσουν, δεν στέλνεις σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι σοβαρά φιλοευρωπαϊστής;», αναρωτήθηκε.

Σακελλαρίδης: Ονειρα θερινής νυκτός 

«Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συνεχίσει το ημιτελές έργο του. Αυτό, ευτυχώς, έμεινε ανολοκλήρωτο στις 25 Γενάρη», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σήμερα ο ελληνικός λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική του θητεία και να στηρίζει ακόμη περισσότερο την σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ψήφο του.

Για αυτό και συνεχίζουμε βάζοντας τα μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα.

Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v