Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα έρθει ο «λογαριασμός» αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ

Αν η Ελλάδα χάσει τη δόση του Απριλίου προς το ΔΝΤ, το πιστωτικό γεγονός θα συμβεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την Bank of America. Κήρυξη χρεοστασίου προς το ΔΝΤ μεταφέρεται και στον EFSF. Ποια είναι η αλληλουχία των εξελίξεων.

Πώς θα έρθει ο «λογαριασμός» αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ

Αν και ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως θα ξεμείνει από ρευστό στις 20 Απριλίου, όταν λήγουν τόκοι 80 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ, η Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει πως αν συμβεί αυτό η χώρα ίσως χρεοκοπήσει επισήμως τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον οίκο, αν δεν πληρώσει μία δόση, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικά σενάρια πριν από τον Μάιο, και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων.

Ωστόσο, η BofA Merrill Lynch σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως διαθέτει χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, χρησιμοποιώντας όπως εκτιμάται ρευστό από τους ΟΤΑ και άλλες κρατικές οντότητες.

Αν χαθεί η δόση του Απριλίου

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, αν η Ελλάδα χάσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει αυτόματα χρεοκοπία. Η χώρα μπορεί να έχει μια περίοδο χάριτος ενός μήνα. Η αλληλουχία των γεγονότων θα είναι η εξής σε μια τέτοια περίπτωση:

1.Τα κλιμάκια του ΔΝΤ στέλνουν μήνυμα καλώντας το κράτος-μέλος να καταβάλει γρήγορα τη δόση. Το μήνυμα αυτό έρχεται από το γραφείο του αρμόδιου εκτελεστικού διευθυντή. Το κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει πόρους του Ταμείου, ούτε τίθεται ενώπιον του Εκτελεστικου Συμβουλίου αίτημα για τη χρήση πόρων του Ταμείου μέχρις ότου αποπληρωθεί η δόση.

2. Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση του Ταμείου στέλνει μήνυμα στον διοικητή του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα της αποτυχίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και πιέζοντας για άμεσο διακανονισμό.

3. Μετά από έναν μήνα, η διευθύντρια του ΔΝΤ ειδοποιεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι είναι ληξιπρόθεσμη η υποχρέωση.

...πυροδοτείται χρεοκοπία τον Μάιο

Όταν το εκτελεστικό συμβούλιο ειδοποιηθεί για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή, τότε είναι που θα μπορούσε να εξελιχθεί η κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων. Με βάση τη συμφωνία Master Financial Assistance Facility μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η ειδοποίηση για μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα δάνεια του EFSF.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν δυνατό να οδηγήσει τον EFSF στο να ακυρώσει μέρος ή ολόκληρη τη συμφωνία του, ή ακόμα και να κηρύξει άμεσα απαιτητό το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. Με τη σειρά της, η επιτάχυνση των δανείων του EFSF που συνδέονται με το PSI θα πυροδοτούσε πιστωτικό γεγονός για τα κρατικά ομόλογα του PSI. Ακόμα και αν η Ελλάδα αποπληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, υπάρχουν δύο ακόμα πληρωμές που πρέπει να γίνουν: η μία την 1η Μαΐου (200 εκατ.) και η δεύτερη στις 12 Μαΐου (763 εκατ.).

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της ΕΚΤ

Η BofA Merrill Lynch σημειώνει πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τόκους ομολόγων ύψους 274 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Υποθέτοντας ότι θα καταβάλει τόκους 194 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους στις 17 Απριλίου, θα μείνουν ακόμα 80 εκατ. ευρώ σε τόκους που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου. Το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ αναφέρει πως υπάρχει μια περίοδος χάριτος 30 ημερών για την καταβολή των τόκων, προτού κηρυχθεί χρεοστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v