Deutsche Bank: Tα τρία αγκάθια και τα τρία σενάρια για Ελλάδα

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μετά την επταμερή Σύνοδο είναι μικρή προειδοποιεί η Deutsche Bank. Πού μπορεί να κολλήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η ασφυκτική πίεση από την έλλειψη ρευστότητας και τα τρία σενάρια για τη χώρα.

Deutsche Bank: Tα τρία αγκάθια και τα τρία σενάρια για Ελλάδα

Ο χρόνος για την Ελλάδα στερεύει και πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις, τονίζει σε έκθεσή της η Deutsche Bank, στην οποία προβλέπει πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Στην έκθεση με ημερομηνία 2 Απριλίου, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι η επταμερής Σύνοδος στις Βρυξέλλες αποτέλεσε το έναυσμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να υπόσχεται να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων μέσα σε λίγες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πολύ μικρή. Πρώτον, οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες επειδή η λίστα που πρέπει να συμφωνηθεί δεν αποτελεί ένα περιορισμένο σύνολο μέτρων, αλλά μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Δεύτερον, οι συζητήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαδικαστικά προβλήματα, και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα έχουν δυσκολίες να κανονίσουν συναντήσεις με τις τεχνικές ομάδες των υπουργείων και τον έλεγχο των στοιχείων.

Τα τρία αγκάθια στις διαπραγματεύσεις

Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως το κενό ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλο και επικεντρώνεται σε τρία ζητήματα:

Πρώτον, η κυβέρνηση προτείνει μια θεσμική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση των εργασιακών νόμων που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεύτερον, οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν μειωθεί, και το μεγαλύτερο εμπόδιο να ίναι η απορύθμιση της αγορές ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Τρίτον και πιο σημαντικό, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους και το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος λίγο πάνω από το 1%, ενώ οι θεσμοί προβλέπουν έλλειμμα λόγω της μεγάλης επιδείνωσης στο outlook για την ανάπτυξη.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με έναν μήνα πριν. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς για όλα τα παραπάνω θέματα. Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup και ένα μέρος των μέτρων πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο προτού εκταμιευτεί οποιαδήποτε δόση.

Η έλλειψη ρευστότητας πιέζει για γρήγορη λύση

Η συνθήκη που καθιστά πιεστική την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων παραμένει η έλλειψη ρευστότητας.

Την άλλη εβδομάδα θα γίνει δημοπρασία για τη μετακύλιση 1,4 δισ. σε έντοκα και μια αποπληρωμή 440 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου πρέπει να πληρωθεί κουπόνι 200 εκατ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα, καθώς και οι εγχώριες δαπάνες της κυβέρνησης.

Πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις

Η Deutsche δίνει ίσες πιθανότητες να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις:

α) Σε μια συμφωνία που θα απαιτεί πιθανότατα μια αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό για να περάσει από το κοινοβούλιο.

β) Σε ένα δημοψήφισμα στη συμφωνία που θα έχει τη διστακτική στήριξη της κυβέρνησης, αλλά στο τέλος θα υποστηριχτεί από τα περισσότερα κόμματα

γ) Σε κατάρρευση των συνομιλιών λόγω έλλειψης προόδου. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνοδευτεί πιθανότατα από αποτυχία να αποπληρωθεί το ΔΝΤ ή το χρέος του ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v