Η Ελλάδα δε θα βγει από την νομισματική ένωση το 2015, εκτιμά σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας ότι το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό της χώρας είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει στο παρελθόν ενώ παραμένει ισχυρή η θέληση να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη.
Αναμένουμε η Ελλάδα και οι πιστωτές της να βρουν μια κοινά αποδεκτή λίστα από μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να διασωθεί η χώρα, σημειώνει το πρακτορείο. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενδεχομένως να μεγαλώνει ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι ηγέτες να χάσουν την υπομονή τους και να οδηγήσουν σε μια άτακτη έξοδο από τη ευρώ.
Αναλυτικά, η παράθεση των πηγών χρηματοδότησης και των κινδύνων για το 2015 από το Bloomberg:
Η επόμενη προθεσμία
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμή δόσης ύψους 462 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές πριν από αυτή την ημερομηνία προκειμένου να προχωρήσει στην πληρωμή.
Το μέγεθος του προβλήματος
Μαζί με την επόμενη πληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει περίπου 17 δισ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της φέτος. Αυτό σημαίνει πληρωμές τόκων ύψους 3 δισ. ευρώ και ανανέωση χρέους ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ.
Πηγές Χρηματοδότησης
*Πρωτογενές πλεόνασμα
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης προτίθεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ βοήθεια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
*Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να επιστρέψουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στην Ελλάδα μόνο όταν θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Αυτό αφήνει τη χώρα με ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης ύψους 13 δισ. ευρώ.
*ΔΝΤ
Το ΔΝΤ θα απελευθερώσει πληρωμή ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την έκτη αξιολόγηση, μόλις επιτευχθεί συμφωνία. Η αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με την έκθεση της 5ης αξιολόγησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2014. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιταχύνει την έβδομη και όγδοη αξιολόγηση, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014 και στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Αυτό θα απελευθερώσει πόρους ύψους 5,3 δισ. δολαρίων και αφήνει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. δολαρίων.
*EFSF
Τα κεφάλαια από την τελευταία δόση του πακέτου βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί να δοθούν όταν τελειώσει η παράταση των τεσσάρων μηνών. Αυτό αφήνει ένα κενό μόλις 2 δισ. ευρώ.
*Οι υπόλοιπες πηγές
Το υπόλοιπο κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με τουλάχιστον έναν από τους δύο τρόπους. Πρώτη επιλογή θα ήταν η ΕΚΤ να αυξήσει το ανώτατο όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Πρόσφατα έθεσε το όριο στα 15 δισ. ευρώ. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι κίνδυνοι
Το χειρότερο ενδεχόμενο σε σχέση με το βασικό σενάριο είναι να εξαντληθεί η καλή θέληση των Ευρωπαίων και η Ελλάδα να υποχρεωθεί να βγει από την νομισματική ένωση, ακόμα και χωρίς διαπραγμάτευση της εξόδου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η χώρα δεν επιτύχει συμβιβασμό στο σωστό χρόνο και δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις πληρωμές του χρέους.
Η ΕΚΤ πιθανότατα θα δυσκολευόταν να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας αν η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κλείνοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητας- σε μια περίοδο εκροής καταθέσεων – θα φέρει τον τραπεζικό τομέα στα γόνατα. Η κατάρρευση του συστήματος πληρωμών θα υποχρεώσει την Ελλάδα να εκτυπώσει νέο νόμισμα. Αυτή η προσαρμογή ενδεχομένως θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της στα επόμενα χρόνια, αν και θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα βραχυπρόθεσμα.
Το πακέτο διάσωσης
Η Ελλάδα ακόμα πρέπει να αγωνιά για την πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση ενός τρίτου πακέτου μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης στα τέλη Ιουνίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% έως 2% του ΑΕΠ.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται να έχουν αποκλείσει τη λύση ενός κουρέματος του χρέους.
Σε κάθε περίπτωση η συγχώρεση ενός μέρους του χρέους θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ελληνικό προϋπολογισμό, καθώς η χρηματοδότηση από τον EFSF συνοδεύεται από μια 10ετή περίοδο χάρητος για την οποία η κυβέρνηση δεν θα πληρώνει τους τόκους.
Εξίσου περιορισμένο φαίνεται και το περιθώριο διαπραγμάτευσης για την μείωση του χρηματοδοτικού κόστους.
Τα πολιτικά ρίσκα
Οι πιθανοί κλυδωνισμοί από μια διάσπαση στην κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιοριστούν από την στήριξη του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τις δεσμεύσεις τους για αναστροφή των περικοπών στον προϋπολογισμό να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους βουλευτές, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτική αστάθεια και υπό ένα ακραίο σενάριο να είναι ο προπομπός για ένα κόμμα που θα είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, αλλά αυτό μπορεί να αρχίζει να αλλάζει από την στιγμή που γίνει αντιληπτό ότι το κόστος της παραμονής είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.