Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστασιάδης: Κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου για Grexit

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος, αλλά επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναστασιάδης: Κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου για Grexit
Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω να πιστεύω» είπε, ότι «δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος, αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».

Υπέδειξε, σύμφωνα με το Stockwatch, πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας πως και ο ελάχιστος κίνδυνος να υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων.

Τέθηκε θέμα ELA της BOCY

Ο Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ELA της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι η κυβέρνηση ήγειρε το θέμα στην ΕΚΤ για μετατροπή του ELA της Tράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο.

Τόνισε ότι έθεσε δύο φορές το ζήτημα στο πλαίσιο συναντήσεών του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν επιθυμεί, είπε, η ΕΚΤ να συζητείται δημόσια καθώς, δεν το επιβάλλουν οι κανονισμοί.

Εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί επί του θέματος για να μην αποτρέψει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σημειώνοντας ότι ο ELA δεν παρεμποδίζει τις τράπεζες από το να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων, καταθέσεων και στη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Κύπρος: Τη Δευτέρα καταργούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί

Ο κ. Αναστασιάδης προανήγγειλε επίσης την πλήρη κατάργηση και άρση των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από την ερχόμενη Δευτέρα, στο εξωτερικό.

«Η άρση των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την τελική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος επέβαλε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς τον Απρίλιο του 2013 για να αποτρέψει τη μαζική φυγή των καταθέσεων μετά τη χαοτική στήριξη της χώρας που οδήγησε μεταξύ άλλων και στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v