Alpha Bank: Περαιτέρω επιδείνωση κλίματος θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη

Στην παρούσα φάση αποκτά ιδιαίτερη σημασία η όσο το δυνατόν ταχύτερη εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας, στις προοπτικές ενός ευσταθούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζει η τράπεζα.

Alpha Bank: Περαιτέρω επιδείνωση κλίματος θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη

Τυχόν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος δύναται να φαλκιδεύσει την πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε ασθενικά το 2014, προειδοποιεί η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο. 

Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος αποτελεί πρόδρομο δείκτη για βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η τράπεζα σημειώνει οτι στην Ελλάδα συνεχίσθηκε η πτωτική τάση του δείκτη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο και διεκόπη προσωρινά τον πρώτο μετεκλογικό μήνα, το Φεβρουάριο 2015. Ο δείκτης υποχώρησε εκ νέου στις 96,8 μονάδες τον Μάρτιο 2015, από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Το πρώτο τρίμηνο 2015, ο μέσος όρος του δείκτη διαμορφώνεται στις 96,8 μονάδες, από 101,4 το τέταρτο τρίμηνο 2014. Η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και πιστωτές δυσχεραίνει τις συνθήκες λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης προσδοκιών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την Alpha, στην παρούσα φάση αποκτά ιδιαίτερη σημασία η όσο το δυνατόν ταχύτερη εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας, στις προοπτικές ενός ευσταθούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Θετική εξέλιξη αποτελεί η μικρή βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην βιομηχανία, ο οποίος αυξήθηκε στις 88,8 μονάδες τον Μάρτιο 2015 (Φεβρουάριος 2015: 86,6), αν και διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του Μαρτίου 2014 (95,5).

Αντίθετα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές χειροτέρευσε αισθητά τον Μάρτιο 2015, ενώ καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι αντίστοιχοι δείκτες στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο και ως εκ τούτου οδήγησαν στην υποχώρηση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος.

Η εκλογίκευση του βάρους στη φορολογία των ακινήτων και η διαμόρφωση ενός απλούστερου και πιο ευνοϊκού στην επιχειρηματικότητα σχήματος έμμεσων φόρων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ταχεία αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος στις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v