Εκδήλωση ΣΕΒ για το νέο μοντέλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας

"Επιβάλλεται να επενδύσουμε στις δυνατότητες των επιχειρήσεών μας ώστε να έλθει η ανάκαμψη που χρειάζεται η οικονομία μας" υποστήριξε ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας. Οι τέσσερις πυλώνες για αύξηση παραγωγικότητας.

Εκδήλωση ΣΕΒ για το νέο μοντέλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Με στόχο την προσαρμοστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις νέες μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και στις τρέχουσες συνθήκες της διεθνούς και ελληνικής οικονομίας, η πρωτοβουλία του ΣΕΒ, «Δίκτυο Παραγωγικότητας για τη Λειτουργική Ευελιξία και την Οργανωτική Καινοτομία», πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγικότητα και Καινοτομία: η ελληνική εμπειρία», χθες (Πέμπτη, 2 Απριλίου) στην Αθήνα.

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 επιχειρηματίες και ανώτατα διευθυντικά στελέχη από τους τομείς της Βιομηχανίας του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, χαιρέτισαν οι κ.κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, Αλέξης Χαρίτσης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Head of the Press and Media Service της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Μόνο μέσα από οργανωμένες επιχειρήσεις μπορούμε να χτίσουμε το νέο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις δηλαδή, που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αμείβουν καλά, προάγουν την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ στη διάρκεια του χαιρετισμού του προσθέτοντας: «Όταν το ‘κεφάλαιο’ λιμνάζει και μένει ανεκμετάλλευτο, π.χ. μηχανές, κτήρια, εργοστάσια σε αδράνεια και ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας δεν αξιοποιείται, τότε οδηγούμαστε σε βαθύτερη ύφεση. Όσο η παραγωγικότητά μας είναι χαμηλή, ή οι μισθοί μας θα είναι χαμηλοί, ή η ανεργία θα βρίσκεται στα ύψη, ή και τα δύο θα συμβαίνουν ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει σήμερα».

Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις που εισάγουν καινοτόμες και ευέλικτες μεθόδους οργάνωσης τείνουν να έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας σε σύγκριση με εκείνες τις που ακολουθούν κλασικές λύσεις. «Επιβάλλεται να επενδύσουμε στις δυνατότητες των επιχειρήσεών μας ώστε να έλθει η ανάκαμψη που χρειάζεται η οικονομία μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Αυτό αποτελεί και τον φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει σε πιλοτικό στάδιο το Δίκτυο Παραγωγικότητας του ΣΕΒ. «Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι εθνικοί πόροι για επενδύσεις δεν υπάρχουν. Για αυτό δεν περισσεύει κανένα ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία και ειδικότερα το νέο ΕΣΠΑ. Είναι μονόδρομος να επενδύσουμε κάθε ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις, αναδιαρθρώσεις και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων με δυνατότητες. Να τους δώσουμε φτερά να φέρουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας και όχι να ξοδέψουμε, όπως στο παρελθόν, πολύτιμους πόρους για ενισχύσεις μικρών, θνησιγενών επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Δικτύου Παραγωγικότητας και executive consultant της εταιρείας συμβούλων Planning, κ. Σταμάτης Ανδριανόπουλος παρουσίασε την εξέλιξη του Δικτύου και πρότεινε συγκεκριμένες μεθοδολογίες ενίσχυσης της Παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων όπως αυτές έχουν αποκρυσταλλωθεί από το επιστημονικό έργο του Δικτύου μέχρι σήμερα, με βάση 4 πυλώνες: λειτουργική ευελιξία, καινοτόμα συστήματα οργάνωσης, οργάνωση εργασίας και σχέσεις με το εξωτερικό περιβάλλον (συνεργασία με πελάτες και προμηθευτές).

Ακολούθησαν εξειδικευμένες ενότητες για κάθε έναν από τους παραπάνω 4 πυλώνες, στη διάρκεια των οποίων οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν συλλεχθεί από το Δίκτυο Παραγωγικότητας καθώς και για την εμπειρία που έχουν αποκομίσει στελέχη επιχειρήσεων από τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο και την πρόσφατη εφαρμογή πρακτικών λειτουργικής ευελιξίας και οργανωτικής καινοτομίας με την καθοδήγηση μεντόρων του Δικτύου Παραγωγικότητας.

Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών Dixons South-East Europe /Κωτσόβολος, Ελαϊς–Unilever, Intersys, OK Any Time Markets, Ελαστικά Pirelli, Oktabit, Μοτοδυναμική, Bic Violex, Europa, Pepsico και Mondelez, καθώς και το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος, μέλη του οποίου έχουν συμμετάσχει στις δράσεις του Δικτύου. Το συντονισμό ανέλαβαν εμπειρογνώμονες του Δικτύου Παραγωγικότητας, που προέρχονται από τις εταιρείες που υλοποιούν το έργο (Planning, Supply Chain Institute, Τέκμωρ, ΣΔΑΔΕ).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανή τηλε-ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με σκοπό το ίδιο το ακροατήριο να αναδείξει τις πιο πρόσφατες τάσεις της αγοράς και με την εισήγηση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ, κ. Γιάννη Κυριακού, ο οποίος ανέλυσε γιατί η Παραγωγικότητα και η Καινοτομία είναι η νέα κινητήρια δύναμη για την προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων.

To Δίκτυο Παραγωγικότητας λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2013 και στις δράσεις του μετέχουν 254 επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v