H Ελλάδα στο μονοπάτι του πολέμου

Στα 279 δισ. ευρώ καθόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων. Ακόμα και με αυτό, η Ελλάδα δεν θα ξέφευγε από την τρέχουσα κρίση, λένε αναλυτές.

H Ελλάδα στο μονοπάτι του πολέμου

Νέα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας δημιουργεί η επιμονή της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Eλλήνων αξιωματούχων που ανεβάζουν το ποσό σε άνω των 200 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε πως η Γερμανία χρωστά στη χώρα σχεδόν 279 δισ. ευρώ για τη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταδίδει το CNBC, αναφέροντας πως το ποσό αυτό προκύπτει από τα ευρήματα βουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε με στόχο την εξέταση του χρέους της χώρας - στο οποίο περιλαμβάνεται η αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου. Η Γερμανία, σημειώνει το δίκτυο, δηλώνει πως έχει ήδη καταβάλει αποζημιώσεις και πως δεν χρωστά τίποτα.

Η διαμάχη αυτή έχει επιδεινώσει τις ήδη ψυχρές σχέσεις των δύο πλευρών, και οι αναλυτές διερωτώνται αν υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να προκύψει από τα ελληνικά αιτήματα, σημειώνει το CNBC.

«Όλα αυτά από την ελληνική κυβέρνηση είναι μόνο για να δείξει ότι 'είμαστε εδώ και δεν εγκαταλείπουμε τα αιτήματα αυτά'», δήλωσε στο δίκτυο ο Νίκος Μαλκουτζής της Καθημερινής. Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για την ισχύ της νομικής θέσης της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις.

«Πέραν των όποιων αποζημιώσεων μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα -και για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως οποιαδήποτε νομική βάση και αν υπήρχε για αυτά τα αιτήματα, δεν υπάρχει πλέον- υπήρξε ένα δάνειο που αναγκάστηκε η Ελλάδα να πληρώσει στις κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο έχει καταγραφεί –και υφίσταται ένα νομικό ζήτημα ως προς το δάνειο αυτό, όμως νομίζω πως είναι για ένα πολύ μικρότερο ποσό, γύρω στα 11 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο οικονομολόγος της Berenberg, Κρίστιαν Σουλτς, είπε από την πλευρά του πως ενώ τα 279 δισ. ευρώ που ζητά η Ελλάδα σε αποζημιώσεις θα κάλυπταν σχεδόν το 90% του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δεν θα έκαναν πολλά για να βοηθήσουν τη χώρα στην τρέχουσα κρίση.

«Αν η κυβέρνηση στήριζε τα αιτήματα αυτά, θα υπήρχαν μακροχρόνιες νομικές διαμάχες μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, όμως αυτό δεν θα βοηθούσε άμεσα στην κρίση», ανέφερε σε σημείωμά του. Έτσι, «το προβληματικό σημείο της Ευρώπης δεν δίνει λόγους αισιοδοξίας, για να το θέσω ήπια», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η νέα απειλή είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος ακόμα και τον Μάιο.

«Αν οι δημοπρασίες εντόκων στις 8 και 14 Απριλίου πάνε καλά και τα κεφάλαια (που θα αντληθούν) καλύψουν τις συντάξεις και τους μισθούς αυτόν τον μήνα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει να συνεχίσει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου».

«Ωστόσο, αυτό θα ήταν ενθαρρυντικό μόνο αν ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν κοντά σε συμφωνία με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αναφορικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από τη διάσωση».

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, το CNBC σημειώνει πως έχουν ενταθεί οι εικασίες πως η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, όμως εκτιμάται πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πείσει τη Ρωσία να άρει το εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Αν η Ελλάδα αποδεχόταν ένα δάνειο από τη Ρωσία, αναφέρει, αυτό θα μπορούσε να βλάψει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Αθήνας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης,.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v