Γκάμπριελ: Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, χαρακτήρισε ανόητη την προσπάθεια να συνδεθεί το θέμα των αποζημιώσεων με την κρίση χρέους. Δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Γκάμπριελ: Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, με σημερινές δηλώσεις που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters πήρε θέση έναντι των αξιώσεων της ελληνικής πλευράς για πολεμικές αποζημιώσεις, οι οποίες πρώτη φορά σήμερα ποσοτικοποιήθηκαν στα 279 δισ. ευρώ. Ο Γκάμπριελ είπε χαρακτηριστικά ότι βρίσκει ανόητη τη σύνδεση των αποζημιώσεων με τη λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους. «Αυτό δεν προχωρά τη σταθεροποίηση της Ελλάδας ούτε ένα χιλιοστό», συμπλήρωσε.

Σε τελική ανάλυση, πρόσθεσε, θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να της δοθεί κάποιο περιθώριο ελευθερίας στο πώς θα λύσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα «και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Το να συζητά κανείς αυτά τα δύο θέματα μαζί, απλώς κάνει τη ζωή ευκολότερη σε εκείνους που δε θέλουν να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να έχουμε πραγματικά μεγάλο σεβασμό απέναντι στα βάρη που σηκώνουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι Έλληνες πρέπει να κάνουν θυσίες για την αποτυχία των ελίτ, οι οποίες «λεηλάτησαν τη χώρα». Ο Γκάμπριελ τόνισε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της – και μάλιστα μέσα στο ευρώ και όχι εκτός. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά «το πώς μπορεί κανείς να το κάνει αυτό, δε μου φαίνεται να είναι πολύ ξεκάθαρο». 

Παραδέχτηκε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι η Γερμανία είναι αυτός που σηκώνει όλα τα βάρη της Ευρώπης.«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κερδίσει απίστευτα χρήματα από την νομισματική ένωση», δήλωσε. 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος πάντως κατέστησε σαφές ότι ακόμα και αν το θέμα των αποζημιώσεων που η χώρα του οφείλει λόγω του πολέμου έχει τυπικά κλείσει με τη συμφωνία 2+4, η οποία υπογράφηκε κατά την επανένωση, η Γερμανία θα πρέπει να παίρνει συνεχώς θέση στο διάλογο για τις ευθύνες της στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ότι το θέμα αυτό ξεχάστηκε μια για πάντα, ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v