Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια του κραχ το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων

Εφάπαξ με το σταγονόμετρο εκδίδει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα χρειαστεί πρόσθετη ενίσχυση, για να μη μειωθούν τα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων.

Στα όρια του κραχ το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων

Διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, εντός του καλοκαιριού, στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) προκειμένου να μη μειωθεί το μέρισμα που δίνεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου, έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης στους εκπροσώπους του ταμείου.

Ο φορέας που καλύπτει 230.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους αντιμετωπίζει σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2015 διακόπηκε ο κοινωνικός πόρος 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, χωρίς να αντικατασταθεί η απώλεια στα έσοδα του ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του ΜΤΠΥ επαρκούν για την κάλυψη των μερισμάτων τους επόμενους τρεις μήνες.

Υπό αυτά τα δεδομένα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου με βάση πληροφορίες το θέμα του ΜΤΠΥ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Στρατούλη με τον πρόεδρο του ταμείου Παύλο Περράτη, ενώ υπήρξε συνάντηση και με την ΑΔΕΔΥ. Σε αυτή διαπιστώθηκε πως ο φορέας θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση από το καλοκαίρι και μετά, για να καταβάλει χωρίς περικοπές τα μερίσματα.

Σύμφωνα με πηγές, σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξει οικονομική ενίσχυση από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, όπως είχε γίνει και το φθινόπωρο. Στόχος του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι να επανεξεταστεί το θέμα του κοινωνικού πόρου.

Σημειώνεται πως σε μελέτη του ταμείου -που έγινε πέρσι- προβλεπόταν ακόμα και μείωση κατά 48% των μερισμάτων. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το έλλειμμα έχει πέσει από τα 226 στα 150 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί στα 130 εκατ. για το 2015.

Τα εφάπαξ

Εν τω μεταξύ, στάση... αναμονής και πληρωμών έχει κηρύξει σχεδόν από τις αρχές του 2015 το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, εν όψει του νέου μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ.

Η αναμονή για τους περίπου 30.000 που έχουν καταθέσει αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια, καθώς στελέχη του ταμείου θεωρούν ότι ακόμη κι αν ο νέος τύπος ανακοινωθεί σύντομα, τα πρώτα νέα εφάπαξ θα εκδοθούν μετά το καλοκαίρι. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μη εφαρμογή του παλαιού μαθηματικού τύπου, που θα οδηγούσε σε μειώσεις εφάπαξ από 35% έως και 80%, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ για το 2015.

Στόχος της ηγεσίας της κοινωνικής ασφάλισης είναι ο νέος τύπος να μην οδηγήσει σε περικοπές, παρότι οι τελευταίες εισηγήσεις που δέχθηκε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης αφορούσαν μειώσεις από 17% έως και 30%.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Δ. Στρατούλη, ο νέος μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι όλα τα χρόνια ασφάλισής τους, με ένα τεχνικό επιτόκιο "που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις", σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31 Αυγούστου 2013.

Για την ώρα, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκδίδει εφάπαξ με το σταγονόμετρο, σε όσους αποχώρησαν έως και τις 31/8/2013 και των οποίων οι πράξεις έχουν φτάσει στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Πρόκειται για περίπου 2.000 περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών ή άλλες δυσκολίες.

Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή τα μηνιαία έσοδα του ΤΠΔΥ από εισφορές υπολογίζονται σε 27 εκατ. ευρώ και αρκούν για την έκδοση περίπου 950 εφάπαξ. Ωστόσο είναι σε εκκρεμότητα περίπου 30.000 αιτήσεις.

Βέβαια, εκτός από το θέμα του μαθηματικού τύπου που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, δεν έχει καταργηθεί και η λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με βάση την οποία καθορίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας του ΤΠΔΥ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v