Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Οι εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για το Πάσχα

Εκπτώσεις ως 85% σε πολυτελή καταλύματα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ακατέβατες οι τιμές σε προορισμούς όπως Μονεμβασιά, Ζαγοροχώρια ή Τζιά. Μειωμένες 15% οι κρατήσεις στα πλοία. Διαθέσιμες θέσεις σε όλες τις γραμμές για όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν.

Τουρισμός: Οι εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για το Πάσχα

Να προσελκύσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους «έχοντες» επιχειρούν τώρα πολυτελή καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και Σαντορίνη, προσφέροντας ρίχνοντας τις τιμές τους ακόμα κατά 85%%.

«Ακατέβατες», αντίθετα, παραμένουν οι τιμές στα ακριβά καταλύματα ηπειρωτικών ή νησιωτικών προορισμών που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα όπως η Μονεμβασιά, το Γαλαξίδι ή η Τζιά.

Το πρόωρο, ημερολογιακά, φετινό Πάσχα η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες εξανεμίζουν τις ελπίδες για σημαντική άνοδο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής την Πασχαλινή περίοδο.

Η εκτίμηση στελεχών της αγοράς επιβεβαιώνεται από πηγές της ακτοπλοΐας σύμφωνα με τις οποίες οι κρατήσεις στα πλοία εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο (δέκα μέρες αργότερα). Εικόνα η οποία αφορά, όπως εξηγούν, το σύνολο των γραμμών.

Έτσι, όποιος σκεφθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να τολμήσει ένα ταξίδι με πλοίο αυτή την περίοδο, μπορεί να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν άφθονες διαθέσιμες θέσεις σε όλες τις γραμμές.

Στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών, ωστόσο, εμφανίζονταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους εξαιτίας των προβλέψεων για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο στο Euro2day.gr για πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται άσχημες καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο. Προβλέψεις οι οποίες, εφόσον επιβεβαιωθούν, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης κάποιων δρομολογίων.

Στην ξενοδοχειακή αγορά, ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό πως στα ακριβότερα καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα δωμάτια είχαν «εξαφανιστεί» από πολύ νωρίς.

Αναζητήσεις της τελευταίας στιγμής που επιχειρήσαμε σε γνωστές πλατφόρμες κρατήσεων όπως το booking.com, ανέδειξαν ένα, κατ'αρχήν, «παράδοξο». Προορισμοί όπως η Μύκονος η Σαντορίνη να εμφανίζονται με χαμηλότερες τιμές και με μεγάλες εκπτώσεις από προορισμούς όπως η Μονεμβασιά, η Τζιά ή το Γαλαξίδι!

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι το γεγονός πως τα πιο ακριβά καταλύματα «ξεπούλησαν» οπότε δεν εμφανίζονται στα συστήματα κρατήσεων. Έτσι, τα «σκήπτρα»των υψηλότερων τιμών φαίνονται να κατέχουν περιοχές όπως η Μονεμβασιά ή η Τζιά ή το Γαλαξίδι, απλώς επειδή τα δωμάτιά τους δεν έχουν διατεθεί ακόμα και επειδή οι ιδιοκτήτες δεν επέλεξαν να ρίξουν τις τιμές.

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι, με αφορμή τις εξωπραγματικές τιμές που εμφανίζονταν το περυσινό καλοκαίρι σε πολυτελείς μονάδες της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, οι ιδιοκτήτες τους προσέχουν ιδιαίτερα ώστε να μην εκτίθενται με εξωπραγματικές τιμές.

Εκπτώσεις «πολυτελείας»

Η πρακτική των υψηλών τιμών αποδεικνύεται μπούμερανγκ για τους ξενοδόχους σε περίπτωση που τα δωμάτια παραμείνουν αδιάθετα στο «ράφι». Κι αυτό καθώς στη συνέχεια υποχρεώνονται να ρίξουν τις τιμές πάνω από 80%.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί μονάδα τεσσάρων αστέρων στη Μύκονο στην οποία η διαμονή δύο ατόμων σε δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα, στο διάστημα 10-13 Απριλίου (τρεις διανυκτερεύσεις) κόστιζε πριν λίγες μέρες 1.695 ευρώ (560 η βραδιά) αλλά στη συνέχεια 242 ευρώ (80 ευρώ η βραδιά!). Μια έκπτωση της τάξης του 86%!

Άλλη μονάδα σε οικισμό του ίδιου νησιού προχώρησε σε εκπτώσεις 84% προσφέροντας δίκλινο διαμέρισμα για τρεις διανυκτερεύσεις στο ίδιο διάστημα σε τιμή 241 ευρώ έναντι αρχικής στα 1.434 ευρώ!

Κάτι ανάλογο καταγράφηκε στη γειτονική Σαντορίνη. Πιο συγκεκριμένη, σε κατάλυμα της Οίας η διαμονή στο διάστημα 10-13 Απριλίου (τρεις διανυκτερεύσεις) σε δίκλινο στούντιο κόστιζε πριν λίγες μέρες 1.920 ευρώ (840 ευρώ η βραδιά) αλλά τις τελευταίες ημέρες 435 ευρώ (145 ευρώ η βραδιά).

Στα Ζαγοροχώρια, αντίθετα, τα ακριβά καταλύματα οι τιμές εμφανίζονται «ακατέβατες». Έτσι, σε πολυτελές κατάλυμα με βίλες σε ένα από τα γνωστότερα χωριά της περιοχής, τρεις διανυκτερεύσεις σε τρίκλινο διαμέρισμα κοστίζουν 3.000 ευρώ, ενώ, σε δίκλινο δωμάτιο με θέα στο βουνό σε άλλο χωριό της περιοχής κοστίζει 1.800 ευρώ.

Στην κοντινή στην Αθήνα Τζιά, καταγράφονται, ταυτόχρονα, εκπτώσεις της τάξης του 60% σε κάποια από τα ακριβά καταλύματα αλλά την ίδια στιγμή «ακατέβατες» εμφανίζονται οι τιμές σε πολυτελές κατάλυμα με ιδιωτική πισίνα (2.670 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις).

Η υψηλή ζήτηση και ο σχετικά περιορισμένος αριθμός των καταλυμάτων στη Μονεμβασιά επιτρέπει να διατηρούνται στα επίπεδα των 2.550 ευρώ οι τιμές για παραμονή για τρεις νύχτες σε συγκεκριμένο κατάλυμα. Εννοείται πως σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις βρίσκει κανείς δωμάτια και σε χαμηλότερες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v