Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μαρτύριο της σταγόνας με τις εκροές καταθέσεων

Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι τραπεζίτες που ζητούν συμφωνία ως τα τέλη Απριλίου. Καθολικό αίτημα να αποφευχθούν παλινωδίες που θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες λύσεις όπως τα capital controls. Η εικόνα στα γκισέ και οι «ανάσες» από τον ELA.

Τράπεζες: Μαρτύριο της σταγόνας με τις εκροές καταθέσεων

Τεστ αντοχής αποδεικνύονται οι επόμενες ημέρες για τις ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της αποφυγής οποιουδήποτε ατυχήματος εξαιτίας της σταθερής εκροής καταθέσεων.

Το μήνυμα που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει σταλεί στο κυβερνητικό επιτελείο τόσο από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι η άμεση επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου οι εκροές καταθέσεων να σταματήσουν και να αποφευχθεί το έσχατο σενάριο του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το σενάριο του περιορισμού κεφαλαίων έχει μελετηθεί ωστόσο καμία τράπεζα δεν επιθυμεί, πόσο μάλλον δεν επιδιώκει, την εφαρμογή capital controls, διότι «εάν φθάσουμε σε αυτήν την έσχατη λύση, η οποία σήμερα συγκεντρώνει πιθανότητες 50%, τότε η επιστροφή στην κανονική λειτουργία θα καθυστερήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τις εκροές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες 20 ημέρες, οι οποίες είναι ήρεμες χωρίς εξάρσεις από την πλευρά των καταθετών, δεν έχει σταματήσει η εκροή καταθέσεων, αλλά κυμαίνεται σταθερά στα 200 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση. «Έχει παγιωθεί μία περίεργη κατάσταση όπου καθημερινά βγαίνουν από το σύστημα καταθέσεις 200 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε 20 ημέρες έχουμε εκροές 4 δισ. ευρώ», αναφέρει τραπεζίτης και προσθέτει: «Από τις 12 Μαρτίου έως και σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τη ρευστότητα του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Τόσο όσο για να αναπληρώνουμε μόνο τις καταθέσεις που φεύγουν».

Στο σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι εκροές από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, οι οποίες άγγιξαν τα 27 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο έως σήμερα μόνο πέντε ημέρες υπήρξε θετικό πρόσημο στις καταθέσεις (σ.σ. εισροές). Tο σκηνικό το περιπλέκει η αυξημένη πίεση από την ΕΚΤ που με επιστολή της ζήτησε να κλείσει και το παράθυρο έμμεσου δανεισμού του Δημοσίου μέσω θυγατρικών τραπεζών.

Στο ερώτημα πόσο αντέχει το σύστημα χωρίς περιορισμό οι τραπεζίτες απαντούν ότι αντέχει όσο οι καταθέτες είναι ήρεμοι και εφόσον συνεχισθεί η ηρεμία, σίγουρα μέχρι το Εurogroup της 24ης Απριλίου. Εκτιμούν πως εάν δεν υπάρξει αύξηση της ημερήσιας εκροής, δηλαδή παραμείνει σταθερή στα 200 εκατ. ευρώ, το σύστημα αντέχει και μπορεί να περιμένει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και περάσει στην κοινωνία, τότε αναμένεται να επηρεασθούν οι καταθέτες. «Εάν διπλασιασθούν οι ημερήσιες εκροές ή στο απευκταίο σενάριο τριπλασιασθούν, όπως συνέβη πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και κάποιες από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, τότε τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v