Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε και Λαγκάρντ πιέζουν για νέα μέτρα

Βαθύτερες μεταρρυθμίσεις ζητούν οι δανειστές, με την εκπρόσωπο του Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για συμφωνία. Πρέπει να αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό, δεν είναι βιώσιμο, τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ και ασκεί κριτική για αλλαγές που δεν προχώρησαν.

Σόιμπλε και Λαγκάρντ πιέζουν για νέα μέτρα

Κάλεσμα στην Αθήνα να επιταχύνει τη δουλειά για το «χτίσιμο» της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε ξεκλείδωμα ρευστότητας απευθύνουν σε μπαράζ δημοσιευμάτων οι εκπρόσωποι των δανειστών.  

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, μέχρι να φθάσουμε σε μια συμφωνία, τη στιγμή που ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κρίνει ανεπαρκή την πρόοδο και ζητά λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίνα Λαγκάρντ τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αφήνει αιχμές για μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν.

Λαγκάρντ: Απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  

To συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να αναμορφωθεί δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη στο Public Broadcasting Service.

Η ίδια εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αν όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντηση που είχαν το Πάσχα των Καθολικών, θα υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν ανακουφίστηκε που η Ελλάδα κατέλαβε τη δόση η κα. Λαγκάρντ απάντησε: «Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε στην συνάντηση μας την Κυριακή του καθολικού Πάσχα ότι η πληρωμή θα γίνει και η πληρωμή έγινε. Αυτό είναι καλό».

Πρόσθεσε ωστόσο: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν θα εφαρμοστεί και το υπόλοιπο της συζήτησης μας. Δηλαδή να ενεργοποιήσουμε τον διάλογο, τις συζητήσεις των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές πρότειναν ώστε να επιτύχουν τους στόχους του συμβολαίου που έχουν με τους εταίρους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε για την ελληνική οικονομία ότι τα περισσότερα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί.

Εκείνο όμως που απαιτείται άμεσα είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και θα επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.

Τόνισε ότι διάφορες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προχώρησαν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βρεφικό γάλα και στις μεταφορές. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Δοκιμάστηκε, πουλιόταν για λίγο στην λιανική αγορά, οι τιμές έπεσαν και επέστρεψε γρήγορα στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Οι μεταφορές είναι υπερβολικά ρυθμισμένες και αποτρέπουν την είσοδο νέων παιχτών» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι καταδικασμένο να επιβαρύνει αρκετά την ελληνική οικονομία, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναμορφωθεί».

Γερμανία: Περιμένουμε τη λίστα

Για πρόοδο στην συνεργασία της Αθήνας με τους θεσμούς έκανε λόγο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τιζενχάουζεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν υπάρχει λίστα μεταρρυθμίσεων και απομένει πολλή δουλειά στην διαπραγμάτευση, μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική από ό,τι πριν από δύο ημέρες. Αυτη τη στιγμή, λόγω και του Ορθόδοξου Πάσχα, οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, αλλά οι θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόοδος. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να γίνει πολλή διαπραγματευτική δουλειά, μέχρι να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία είναι σημαντική προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να συζητήσουν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος στην Ρίγα, στις 24 Απριλίου.

Και τότε όμως οι θεσμοί πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το επόμενο βήμα θα ήταν η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τότε θα φθάναμε στην συμφωνία υλοποίησης, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας", δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι είναι σαφές οτι δεν υπάρχει ακόμη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» την καταβολή από την Ελλάδα της δόσης του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έκανε λόγο για «προόδους» στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για το γεγονός ότι η Ελλάδα έκανε μια πληρωμή στο ΔΝΤ» και βλέπει σε αυτό «ένα θετικό σημάδι», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Παράλληλα απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, δήλωσε ότι το Βερολίνο "δεν εκνευρίστηκε" από αυτήν.

"Από τη θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μπορώ να σχολιάσω την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη σε μια άλλη χώρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας και επισήμανε ότι και η Γερμανία επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ρωσία.

"Το σημαντικό είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας", πρόσθεσε.

Γαλλία: Αναμένουμε λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις

Η Γαλλία αναμένει από την Ελλάδα "μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", εάν θέλει να λάβει νέα ευρωπαϊκή βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στην πορτογαλική εφημερίδα Diario Economico, κρίνοντας "ανεπαρκή" την πρόοδο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, σε αυτή τη συνέντευξη καλεί τις ελληνικές αρχές "να επιμείνουν στις προσπάθειές τους", ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τις οφειλές της από το Μάιο.

"Η θέση της Γαλλίας ουδέποτε άλλαξε: πρέπει να ληφθεί υπόψη η ψήφος του ελληνικού λαού, αλλά υπάρχει επίσης ένα θεσμικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αυτά πρέπει να τηρούνται", σχολιάζει ο Βαλς στην οικονομική εφημερίδα.

"Όπως το γνωρίζετε, ο χρόνος πιέζει. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει την εκπνοή προθεσμιών αποπληρωμής δόσεων. Και τα πράγματα είναι απλά: προκειμένου η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βοήθεια να μπορεί να παίζει κανονικά, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ορίσει γρήγορα μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

"Υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμη δεν είναι αρκετή. Οφείλουμε συνεπώς να καλέσουμε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στις προσπάθειές τους", δηλώνει ο Βαλς, ο οποίος υποστηρίζει μια "λύση αποδεκτή για όλους", προσθέτοντας ότι για τη Γαλλία, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί "επιλογή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v