Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Περαίωση «εξπρές» αντί για φορο-δίκες

Αφορά εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Στο τραπέζι «ψαλίδι» από 33% έως και 50% στις προσαυξήσεις και ρύθμιση της οφειλής σε εκατό δόσεις.

Εφορία: Περαίωση «εξπρές» αντί για φορο-δίκες

Προσκλητήριο για μια νέου τύπου περαίωση σε χιλιάδες φορολογούμενους, εγκλωβισμένους στις ουρές των δικαστηρίων, ετοιμάζεται να απευθύνει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Στόχος είναι η άμεση είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τα 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πάρουν ανάσα τα έσοδα.

Ο πήχης των προσδοκώμενων εισπράξεων τίθεται χαμηλά, μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ, δεν λείπουν όμως εκτιμήσεις ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός -δεδομένου ότι η λέξη «περαίωση» δεν ηχεί καλά σε πολλά μέτωπα- μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε αυτές θα προσφεύγουν οι φορολογούμενοι με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, εφόσον δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό. Το δέλεαρ δεν θα είναι άλλο από το κούρεμα των συσσωρευμένων –τεράστιων σε πολλές περιπτώσεις– προσαυξήσεων.

Υπό την προϋπόθεση εξόφλησης του κεφαλαίου, θα σβήνουν προσαυξήσεις από 33% έως και 50%, εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος θα εγκαταλείψει τα ένδικα μέσα. Το σχέδιο ενσωματώνει παράλληλα δικλίδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν θα επιτρέπουν συνειρμούς για συγχωροχάρτια σε «καραμπινάτους» φοροφυγάδες.

Οι νομοθετικές διατάξεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται με στόχο το νέο μέτρο να υιοθετηθεί από τον Ιούνιο. Περιλαμβάνεται άλλωστε στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, η εξόφληση του κεφαλαίου θα μπορούσε να ενταχθεί και στη νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί -με την ειδική εφαρμογή στο taxisnet- εντός των επομένων ημερών.

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ συνολικά για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια.

Όσο η υπόθεση δεν εκδικάζεται, τρέχουν τόκοι, προσαυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πανωτόκια.

Παρότι η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς, πηγές της ΓΓΔΕ με γνώση των στοιχείων αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια με τόκους, πανωτόκια και προσαυξήσεις έως και 500% στο αρχικό κεφάλαιο!

«Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατον να εισπραχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός πέρα από έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου θα έδινε και σημαντική ανάσα στην αγορά.

Σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες στη δικαστική αναμονή, περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί, αλλά ούτε εκείνες ούτε το Δημόσιο μπορούν να τα αξιοποιήσουν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ για πολλές εταιρείες οι δικαστικές εκκρεμότητες αποτελούν τροχοπέδη για την ίδια τους την επιβίωση.

«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι σε παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας γι’ αυτό και το κεφάλαιο παραμένει ακέραιο», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της ΓΓΔΕ σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι «είναι αδιανόητο δέκα χρόνια οι φορολογούμενοι να είναι όμηροι των δικαστικών εκκρεμοτήτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v