Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε κινήσεις για «έντιμο συμβιβασμό»

Λύση αναζητά η κυβέρνηση «ξορκίζοντας» ατύχημα και στάση πληρωμών. Οι διεργασίες για ΦΠΑ σε νησιά, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις. Καυτή εβδομάδα διαπραγματεύσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι κόκκινες γραμμές.

Πέντε κινήσεις για «έντιμο συμβιβασμό»

Πάμε για συμφωνία με τους θεσμούς, δεν χρεοκοπούμε, δεν σχεδιάζουμε εκλογικό αιφνιδιασμό, δεν έχουμε ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.

Σ΄ αυτό το μότο κινείται ήδη από χθες το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς το πρώτο μπαράζ έξωθεν δημοσιευμάτων πριν ακόμη κλείσει η πασχαλινή παρένθεση έδωσε μια δυνατή γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου – ή και μέχρι το τέλος του μήνα.

Το Μαξίμου διέψευσε τα δημοσιεύματα της Bild (περί εκλογικού σχεδιασμού) και των FT (περί χρεοκοπίας εάν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις) τα οποία βασίσθηκαν σε πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που δεν κατονομάσθηκαν.

Και όμως, υπάρχουν...

Από το ρεπορτάζ πάντως προκύπτει ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν βλέπουν συμφωνία ενώ ρίχνουν το βάρος στις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και επενδυτικών συμφωνιών, παραπέμποντας (και) στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Οι ίδιοι εκτιμούν μάλιστα ότι η ελληνορωσική συμφωνία για τον «ελληνικό αγωγό» (σ.σ. την προέκταση του Turkish Stream) θα υπογραφεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα συνοδευτεί από την περίφημη «προκαταβολή έναντι μελλοντικών κερδών» που θα δώσει η Μόσχα στην Αθήνα, ύψους «μέχρι 5 δισ. ευρώ»...

Τέσσερα βήματα κι ένα stop

Στον αντίποδα, συνεργάτες του πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου και μιλούν για «έντιμο συμβιβασμό». Ητοι, για υποχωρήσεις από την κυβέρνηση σε ζητήματα δημοσιονομικά, αλλά για επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Μέχρι στιγμής, φωτογραφίζουν τις εξής συμβιβαστικές κινήσεις:

* Αύξηση ΦΠΑ στα (δύο) πλούσια νησιά. Αν και τις προηγούμενες ημέρες περίσσεψε η σύγχυση εντός της κυβέρνησης για το αν το θέμα παραμένει ή όχι στο τραπέζι, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «η συζήτηση είναι ανοικτή για Μύκονο και Σαντορίνη».

* Μείωση των ορίων που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Υπό τη σκιά (και) των επιφυλάξεων που διατύπωσε η ΕΚΤ το Μ. Σάββατο, κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει να μειωθεί («όχι δραματικά») το όριο των 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και των 50.000 καθαρού ετήσιου εισοδήματος.

* Επιμονή στο νομικό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών και στην είσπραξη των τελών για τη χρήση των αναλογικών συχνοτήτων τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 – παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών τους.

Παρά τον πόλεμο σταθμών-κυβέρνησης που έχει ξεσπάσει εδώ και δέκα ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει ανυποχώρητος, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι για το εν λόγω ζήτημα «δεν είναι αρνητικοί οι εταίροι».

* Ιδιωτικοποιήσεις. Μέσα από τα ταξίδια του Γιάννη Δραγασάκη στο Πεκίνο και του πρωθυπουργού στη Μόσχα (σ.σ. είχε προηγηθεί επίσκεψη προετοιμασίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη), η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα τις προωθήσει, αλλά στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου που θα αφορά κοινοπρακτικά σχήματα και θα διασφαλίζει την παρουσία του Δημοσίου. Οι συζητήσεις αφορούν ΟΛΠ, ΟΛΘ, σιδηροδρομικό δίκτυο και τα 14 αεροδρόμια, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις θα αποδώσουν σύντομα.

* Ασφαλιστικό-εργασιακό. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εμμείνει μέχρι τέλους στις «κόκκινες γραμμές», ενώ σ΄ αυτή τη φάση επιχειρεί να... στείλει και τα δύο αυτά αγκάθια στη συζήτηση για τη «μεγάλη συμφωνία» τον Ιούνιο – ή «μετά τον Ιούνιο», εάν υπάρξει μετάθεσή της για το τέλος καλοκαιριού.

Ενδεικτικό της πυγμής που θέλει να δείξει το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη να ανοίξει επισήμως αύριο τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων...

Γιάνης – Βόλφγκανγκ

Και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος επαφών στο Brussels Group και τα τεχνικά κλιμάκια δουλεύουν παράλληλα στην Αθήνα, το Μαξίμου εστιάζει την προσοχή του στην «εβδομάδα ΔΝΤ», δηλαδή στην εαρινή σύνοδο που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με παρουσία και του Μάριο Ντράγκι.

Κυρίως, εστιάζει σε δύο ομιλίες στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον (16 Απριλίου) στο περιθώριο της συνόδου: του Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της» και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με θέμα «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v