Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο…καινοτομεί!

Εξυπνότεροι αποδεικνύονται οι hackers από τους αμυνόμενους. Όλο και περισσότεροι τρόποι επίθεσης, όλο και συχνότερα, αναφέρουν ειδικοί. Aύξηση 40% σημείωσαν οι επιθέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις το 2014.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο…καινοτομεί!

Δεν είναι πια μόνο η αύξηση των επιθέσεων από hackers που προβληματίζει τις επιχειρήσεις. Είναι κι η ποιότητά τους, που... βελτιώνεται συνεχώς. Οι hackers αναπτύσσονται γρήγορα, αποδεικνύονται συχνά πιο επιδέξιοι και πιο ευέλικτοι από τους αμυνόμενους και βρίσκουν ολοένα και περισσότερους τρόπους να πλήξουν ένα στόχο, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με πληροφορίες των F.T., ένας εντυπωσιακός αριθμός επιθέσεων έλαβε χώρα το 2014, με πέντε στις έξι μεγάλες επιχειρήσεις να βρίσκονται στο στόχαστρο. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δέχθηκαν επίθεση ήταν 40% περισσότερες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη χρονιά, αναφέρει ο Kevin Haley, διευθυντής της Symantec, εταιρίας παραγωγής λογισμικού ασφαλείας για το διαδίκτυο.

Η απειλή, σύμφωνα με τον Haley, εξακολουθεί να αυξάνεται, διότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σημειώνουν πολύ σημαντικές επιτυχίες. Προσέθεσε δε ότι ο κυβερνοχώρος είναι παρόμοιος με τον κόσμο των επιχειρήσεων, καθώς οι εγκληματίες προσφέρουν όλο και περισσότερες μεθόδους επίθεσης κατά μιας επιχείρησης για να καλύψουν τη ζήτηση, αντιγράφοντας μάλιστα τις πιο προσοδοφόρες τακτικές των ανταγωνιστών τους.

Ένα παράδειγμα είναι το αποκαλούμενο ransomware, το οποίο κλειδώνει αρχεία σε έναν υπολογιστή μέχρι ο ιδιοκτήτης του να πληρώσει λύτρα. Αυτού του τύπου η επίθεση συνέβη πέρσι 45 φορές συχνότερα από ό,τι το 2013.

Σήμερα στο στόχαστρο των κυβερνοεπιθέσεων μπαίνουν όλο και περισσότερο οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως ακολουθούν κατά πόδας τις μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης – με τις τελευταίες να δέχονται το περασμένο έτος έναν ορυμαγδό επιθέσεων στα στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Άλλου τύπου επιθέσεις, με στόχο κατά πρώτον το δημόσιο τομέα κι έπειτα τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο ή τη βιομηχανία, περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό ενός site με υπερβολική κυκλοφορία, ώστε να πέσει, δηλαδή να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει πελάτες (denial of service). Ειδικοί του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Verizon που ερωτήθηκαν από τους Financial Times είναι της άποψης ότι αυτές οι επιθέσεις συχνά αποτελούν προπέτασμα για άλλες.

Δε λείπουν όμως και οι επιθέσεις από ιδεολογικά υποκινούμενα γκρουπ ακτιβιστών, τα οποία απλώς προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v