Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία με τους δανειστές ...χθες ζητούν οι ασφαλιστικές

Την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία ζητούν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, αφήνοντας τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος για το απώτερο μέλλον. «Με το αριστερό» ξεκίνησε το 2015.

Συμφωνία με τους δανειστές ...χθες ζητούν οι ασφαλιστικές

«Ας υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους προκειμένου η οικονομία να ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς χωρίς αυτήν την έντονη αβεβαιότητα, και τα περί δεύτερου πυλώνα τα συζητάμε με την ησυχία μας κάποια στιγμή στο μέλλον».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, συμπληρώνοντας πως μπορεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 η παραγωγή να μην έχει υποχωρήσει σημαντικά, ωστόσο αυτό οφείλεται στα «προϊόντα Grexit», δηλαδή σε επενδυτικά προϊόντα του κλάδου ζωής, καθώς πελάτες τοποθετούνται σ' αυτά για να εξασφαλιστούν σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Τα προϊόντα αυτά μάλιστα έχουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα: Πρώτον είναι χαμηλού περιθωρίου κέρδους για τις ασφαλιστικές και δεύτερον πολλά από αυτά τα χρήματα θα φύγουν από την ασφαλιστική αγορά μέσα σε λίγους μήνες, ή σε λίγα χρόνια, σε περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιηθεί», είπε το ίδιο στέλεχος.

Η αλήθεια είναι πως μετά την ψυχρολουσία του 2012, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέστησαν μεγάλες ζημίες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και σε πολλές περιπτώσεις οι μέτοχοί τους αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ακολούθησαν δύο χρόνια με ικανοποιητικές κερδοφορίες.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι ξένοι μέτοχοι των ασφαλιστικών να χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά επικίνδυνη μεν, αλλά βραχυπρόθεσμα κερδοφόρα και μακροπρόθεσμα πολλά υποσχόμενη (λόγω κυρίως του συνταξιοδοτικού).

Επί του παρόντος λοιπόν, οι ασφαλιστικές θέλουν να αποφευχθεί ο οικονομικός κίνδυνος της χώρας (οι ξένες εταιρείες, αλλά και μέρος των ελληνικών έχει ασήμαντες τοποθετήσεις σε καταθέσεις και λοιπά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία). Όσο για τα άλλα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (π.χ. δεύτερος πυλώνας) υπάρχει χρόνος για συζητήσεις και διαβούλευση.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η άποψη υψηλόβαθμου διευθυντικού στελέχους ξένης ασφαλιστικής εταιρείας: «Ακόμη και σήμερα να συμφωνούσε η κυβέρνηση και να ξεκινούσε ο δεύτερος πυλώνας, με την κατάσταση όπου βρίσκεται η οικονομία και τα χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών, θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια προκειμένου το υπό διαχείριση ποσό του δεύτερου πυλώνα να καταστεί τόσο μεγάλο, άρα και τόσο αποδοτικό για τις ασφαλιστικές.

Ευχής έργον φυσικά είναι μια τέτοια απόφαση να ληφθεί και επίσης γνωρίζω πως υπήρχαν ξένες εταιρείες που είχαν βασιστεί στην υιοθέτηση του β' πυλώνα εδώ και κάτι χρόνια, ωστόσο αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος πως όσοι έσπευσαν στο παρελθόν να πάρουν στο χέρι κομπιουτεράκια και να προϋπολογίζουν κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα, διαψεύσθηκαν από την πραγματικότητα. Οι αντιδράσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σε σοβαρά ζητήματα είναι ιδιαίτερα αργές και αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες».

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως το 2015 ξεκίνησε με βασικότερα χαρακτηριστικά τη νέα μείωση της παραγωγής, αλλά και των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών. Στον κλάδο οχημάτων για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμολογίων μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα περιορίσει το τεχνικό αποτέλεσμα σε μια κατηγορία που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής.

«Και εμείς προχωρήσαμε φέτος σε παραμετρικές μειώσεις τιμολογίων, χωρίς να είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό», σημείωσε το ίδιο στέλεχος της ξένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό για να διαφυλάξουμε τα μερίδιά μας στην αγορά. Ας μην ξεχνούμε πως όσο οι τράπεζες συνεχίζουν να μην δανείζουν, τόσο οι ασφαλίσεις κατοικιών και πυρκαγιάς θα υποχωρούν ή έστω θα διατηρούνται στάσιμες. Όσο επίσης η κρίση συνεχίζεται, τόσο θα μειώνεται και η ασφαλιστική δραστηριότητα σε μια σειρά καλύψεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v