Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EuroInsight: Ολοι έχουν κάνει σχέδια για Grexit

Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Κομισιόν και το Eurogroup έχουν καταρτίσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο Grexit. Οι ανησυχίες για το σενάριο στάσης πληρωμών από την Αθήνα.

EuroInsight: Ολοι έχουν κάνει σχέδια για Grexit

Πολλές, αν όχι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οργανισμοί και τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη - ή τουλάχιστον για το σενάριο χρεοκοπίας - αλλά ελάχιστοι το παραδέχονται δημόσια καθώς δεν θέλουν να τρομάξουν τις αγορές, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του EuroInsight. 

Διάφοροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν στο περιοδικό ότι οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί για τους οποίους εργάζονται έχουν εξετάσει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πώς να τις περιορίσουν, αλλά όλοι επιθυμούν να υποβαθμίσουν το θέμα.

"Πρέπει να είναι πολύ, πολύ ανήσυχοι σε αυτή τη φάση ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών", αναφέρει η Flemming Larsen, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ.  

Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Κομισιόν και το Eurogroup έχουν καταρτίσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο Grexit. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το ίδιο έχει κάνει και η ΕΚΤ, ενώ είναι γνωστό ότι αντίστοιχα σχέδια έχουν καταρτίσει Βρετανία και Φινλανδία.

Ο Jan von Gerich, οικονομολόγος στην Nordea, επισημαίνει ότι το ρίσκο Grexit "είναι πλέον πραγματικό". Εκτίμησε την πιθανότητα στο 30%, ποσοστό "αρκετά υψηλό" για να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό. "Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε σοβαρός θεσμός θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για ένα Grexit" επεσήμανε, προσθέτοντας οτι το φινλανδικό υπουργείο οικονομικών δεν θα έκανε σωστά τη δουλειά του αν δεν είχε προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, η ύπαρξη τέτοιων σχεδίων από χώρες μέλη και τους θεσμούς των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης είναι ιδιαίτερα πιθανή, αλλά ο κόσμος δεν θα έπρεπε να βλέπει τα σχέδια αυτά ως απόδειξη ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για Grexit. "Υποθέτω ότι κάπου στην Ευρώπη υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά δεν περιμένω ότι θα υπάρξει κάποιο τέτοιο ατύχημα", σχολίασε σχετικά.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v