Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρές λύσεις καλείται να βρει ο Τσίπρας

Νέα στρατηγική διαμορφώνει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών. Τα δύο μηνύματα προς το εξωτερικό που καλείται να μεταφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις.Γιατί διατηρείται η «απειλή» κάλπης ή δημοψηφίσματος.

Καθαρές λύσεις καλείται να βρει ο Τσίπρας

Εισηγήσεις να ξεκαθαρίσει τις κυβερνητικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και μέτρα δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να χάσουν όπλα οι εταίροι και να δεχτούν τη μετάθεση της συζήτησης για τα αγκάθια του ασφαλιστικού και του εργασιακού.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος, που έχει γνώση των συζητήσεων στον ευρωπαϊκό πυλώνα της... πρώην τρόικας παρατηρεί ότι υπάρχει (και) ελληνική συμβολή στο μπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης, καθώς αφενός παραμένουν θολές βασικές πτυχές των προτάσεων και αφετέρου η κυβέρνηση δείχνει να έχει ως μοναδικό όπλο την απειλή για εκλογές ή δημοψήφισμα (όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης).

Σύμφωνα με αυτήν την... προχωρημένη άποψη (την οποία ενστερνίζονται οι «συναινετικοί» του ΣΥΡΙΖΑ) η ευρωπαϊκή πλευρά δεν έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι, πρώτον, υπάρχει πράγματι μεταρρυθμιστική πρόθεση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και, δεύτερον, ότι δεν θα επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα.

«Εάν ξεκαθαρίσουν αυτά τα δύο κομβικά σημεία, θα μπορούμε να οριοθετήσουμε τις κόκκινες γραμμές με τρόπο που κι αυτές να βρουν ευήκοα ώτα», προσθέτει ο ίδιος. Ως παράδειγμα εμφανίζει τμήμα του ασφαλιστικού, όπως την κατάργηση (ή την αυστηροποίηση) των πρόωρων συντάξεων.

«Κινήσου εντός και εκτός»

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός καλείται:

* Να «μοντάρει» τις υπουργικές προτάσεις και να ξεδιαλύνει ασάφειες. Τα ενδεικτικά παραδείγματα, εν προκειμένω, αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις (μας έπιασε τρικυμία στον Πειραιά με τη διγλωσσία για τον ΟΛΠ), τον ΦΠΑ (τον αυξάνουμε ή όχι στα 'πλούσια' νησιά, κεντράρουμε στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών και, αν ναι, πότε και πώς;), τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία (να καταλήξουμε αν είναι υψηλά τα όρια σε αντικειμενική αξία - ετήσιο εισόδημα και, εάν ναι, να τα μειώσουμε).
Η προχθεσινή μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό την προεδρία του κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς φέρεται να αποδέχεται τις εισηγήσεις.

* Με «καθαρές θέσεις», στη συνέχεια, να πάρει πάνω του την πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους ανοίγοντας νέο κύκλο πρωτοβουλιών, όπως το αίτημα για τετραμερή ... που έγινε επταμερής.

Όπως μας υπενθυμίζουν, ο κ. Τσίπρας έχει στη φαρέτρα του και το όπλο του αιτήματος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όταν εξαντληθούν όλα τα όρια των τεχνικών συζητήσεων. Κι αυτό, όπως λένε, ακόμη κι αν τραβήξουν μέχρι τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις που διεξάγονται στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μιλούν για καλύτερο κλίμα και διάθεση συνεννόησης σε αυτό το επίπεδο και ευελπιστούν ότι πολύ γρήγορα θα γίνει εφικτή η σύγκληση του Brussels Group ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εν όψει του επερχόμενου Eurogroup.

Επίκληση του εκλογικού σώματος...

Προς το παρόν, πάντως, οι κυβερνητικοί επιτελείς έδειξαν αμηχανία μπροστά στην ομοβροντία των άκρως αρνητικών, επικριτικών και κινδυνολογικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων, παρότι οι ίδιοι την είχαν προβλέψει... και την περίμεναν με αφορμή το επερχόμενο Eurogroup.

Με καθυστέρηση πολλών ωρών, κύκλοι του Μαξίμου απάντησαν (χθες το απόγευμα) στην τρομοκαταιγίδα επιθετικά, αλλά και παραπέμποντας στην εντολή που έδωσε το εκλογικό σώμα με τρόπο που διατηρεί την απειλή της κάλπης, ως εξής:

"Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.

Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις 'κόκκινες γραμμές' της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα κ.ά. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!

Ορισμένοι, ωστόσο, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v