Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Bridge Bank» και πώληση για την Πανελλήνια Τράπεζα

Πειραιώς και Eurobank έχουν καταθέσει προτάσεις. Απέχει η Εθνική. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές προκρίνει το μοντέλο της «Bridge Bank» με ταυτόχρονη πώληση του υγιούς κομματιού. Στόχος η προστασία των καταθέσεων.

«Bridge Bank» και πώληση για την Πανελλήνια Τράπεζα

Ραγδαίες εξελίξεις, που θα στηρίζονται κατά πάσα πιθανότητα στο μοντέλο της «bridge bank» (μεταβατικής τράπεζας) με ταυτόχρονη πώλησή της, αναμένονται στην Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, καθώς δεν κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές και να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους 170 εκατ. ευρώ, και ήδη έχει εκδηλωθεί το αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτησή της.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εξετάσει μία σειρά λύσεις με απαράβατο κανόνα την προστασία των καταθέσεων της τράπεζας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι προκρίνεται το σπάσιμο της τράπεζας με βάση το μοντέλο της «bridge bank» με ταυτόχρονη πώληση των περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στον έλεγχο αυτής σε άλλον τραπεζικό όμιλο.

Με βάση τον νόμο, στην bridge bank περνούν οι καταθέσεις, το προσωπικό, το δίκτυο των καταστημάτων και το καλό κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου. Στην κακή τράπεζα περνά το επισφαλές τμήμα των χορηγήσεων.

Οι προσφορές

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διαδικασία για την αναδιάρθρωση και πώληση της Πανελλήνιας Τράπεζας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αθόρυβα έχουν γίνει οι σχετικές επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με βάση τις ίδιες πηγές, πρόταση για την απόκτηση της μεταβατικής τράπεζας έχουν καταθέσει ο όμιλος της Πειραιώς και η Eurobank. Αντίθετα, από τη διαδικασία απέχει ο όμιλος της Εθνικής, ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Alpha Bank.

Πηγές που πρόσκεινται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι βασικό ζητούμενο για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας ήταν εξαρχής η απόλυτη προστασία των καταθετών της Πανελλήνιας Τράπεζας. Σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει την εξυγίανση ενός πιστωτικόυ ιδρύματος με βάση το μοντέλο της «bridge bank», το υγιές κομμάτι αναδιαρθρώνεται και πωλείται με στόχο την κάλυψη των απαιτήσεων του κακού τμήματός της.

Στοιχεία

Η Πανελλήνια Τράπεζα διαθέτει μετόχους το σύνολο των συνεταιριστικών τραπεζών και τη γερμανική, επίσης συνεταιριστική, D2 Bank. Η τράπεζα, μετά από δέκα και πλέον μήνες και μετά από παρατάσεις όσον αφορά τη διορία εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων, δεν κατάφερε να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Η Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων και περίπου 160 εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v