Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο υποχρεωτικής μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ

Υπέρβαση στόχου 1 δισ. στα έσοδα του Μαρτίου καταγράφει το ΥΠΟΙΚ. «Παράθυρο» να γίνει υποχρεωτική η μεταφορά των διαθεσίμων που έχουν Ταμεία και φορείς Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ αφήνει ο Δ. Μάρδας. Τα σχέδια για εξοικονόμηση πόρων και λαθρεμπόριο.

Σχέδιο υποχρεωτικής μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ

Ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συναφθούν πράξεις ρέπος για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου άφησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Μάλιστα ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι υπάρχει σχετικός νόμος του 1951, ενώ παρόμοιες προβλέψεις υπάρχουν σε Ολλανδία, Πορτογαλία και Αγγλία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συνάψει πράξεις ρέπος κάτω των 10 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, όσο δεν έρχονται κεφάλαια από το εξωτερικό. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι φορείς που έχουν συνάψει πράξεις ρέπος μπορούν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν να έχουν τα χρήματά τους διαθέσιμα. Χθες η Αττικό Μετρό πήρε πίσω τα 150 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει στο ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 2,4%.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν τα χρήματα για πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Στις 24 Φεβρουαρίου τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στο ‘κόκκινο’ με έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ. Εκείνες τις ημέρες δεν μπορούσα να πληρώσω μισθούς και συντάξεις. Όμως τελικά όλες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου πληρώθηκαν κανονικά. Από τότε πληρώνονται τα πάντα», είπε αν και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αρκετές δαπάνες του προϋπολογισμού μετατίθενται για αργότερα.

Καλύτερα τα έσοδα

Ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Μάρτιο τα οποία δείχνουν υπέρβαση του στόχου εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα τα κρατικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ, έναντι 3,171 δισ. που ήταν ο στόχος, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική συγκράτηση των δαπανών στα 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου γισ 5,212 δισ. Ετσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε 3,06 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία του Απριλίου για την πορεία των εσόδων είναι ικανοποιητικά και περιέγραψε σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων για εξοικονόμηση δαπανών και αύξηση εσόδων. Συγκεκριμένα:

* Εχει υποβληθεί πρόταση στους συναρμόδιους υπουργούς για είσπραξη εσόδων από το μαύρο χρήμα του εξωτερικού. Η πρόταση του Δ. Μάρδα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να πληρώσουν ένα ποσοστό φόρου και «να τελειώνουν», όπως είπε σχηματικά.

* Εχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία μελετά γραμμή γραμμή τις 4.770 γραμμές ή κωδικούς του προϋπολογισμού για να περιοριστεί η σπατάλη. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται πίνακας για το μη μισθολογικό κόστος στα υπουργεία, αλλά και για τα κτίρια που νοικιάζει το Δημόσιο, καθώς και όλα τα ιδιόκτητα κτίρια σε χρήση ή κενά, ώστε να συμμαζευτεί το κόστος των ενοικίων που φαίνεται ιδιαίτερα υψηλό. 

* Θα δοθεί τις επόμενες ημέρες για δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με στόχο εξοικονομήσεις στις δαπάνες μετακινήσεων και διαμονής υπαλλήλων του Δημοσίου. Πληρώνουν 177 εκατ. ευρώ το χρόνο για οδοιπορικά και μετακινήσεις, υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.

* Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση εσόδων από λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών και τον παράνομο τζόγο, ενώ είναι έτοιμες υπουργικές αποφάσεις για την απογραφή όλων των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων, εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών παντού και αλλαγές στα πρόστιμα ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

* Ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί εντός των προσεχών ημερών Επιτροπή με υπηρεσιακούς και με εκπροσώπους του Κέντρου Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), όπως και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου Λογιστικού.

* Ακόμη, σημείωσε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, μέσω μιας έτοιμης μελέτης με θέμα τις προμήθειες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΥ. Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες λύσεις για την εποπτεία της αγοράς των ιδιωτικών ιατρών και ιατρείων.

* Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, έχουν ετοιμαστεί και θα δοθούν στο Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας δυο πλήρη υποδείγματα διακηρύξεων, που αναφέρονται σε διαγωνισμούς με ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν στις «συμφωνίες πλαίσιο» και τους «ηλεκτρονικούς καταλόγους». Επίσης, έχουν ετοιμαστεί άλλα δυο υποδείγματα όμοια των προαναφερθέντων, που αφορούν όμως διαγωνιστικές διαδικασίες με συμβατικό τρόπο και αναφέρονται σε προϋπολογισμούς προμηθειών κάτω από 60. Χιλ. ευρώ.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ελπίζει η διαπραγμάτευση να τελειώσει γρήγορα, ενώ ανακοίνωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί έως το Μάιο με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος και θα επικαιροποιηθεί μετά τη μεγάλη συμφωνία τον Ιούνιο.

*Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις και τις δράσεις που ανακοίνωσε ο Δ. Μάρδας στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v