Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Λαγκάρντ-Βαρουφάκης συμφώνησαν να προχωρήσουν γρήγορα

Στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα στα μέτρα για την επίτευξη λύσης με τους δανειστές συμφώνησαν Λαγκάρντ-Βαρουφάκης. Ζητά μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό η επικεφαλής του ΔΝΤ. Δεν έχουμε εγκρίνει παράταση πληρωμών εδώ και 30 χρόνια, τόνισε. Διαψεύδει αίτημα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

ΔΝΤ: Λαγκάρντ-Βαρουφάκης συμφώνησαν να προχωρήσουν γρήγορα

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα στα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ανακοίνωσε το ΔΝΤ σύμφωνα με το Reuters.

Όπως επιβεβαίωσε το Ταμείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση περίπου 45 λεπτών με την κ. Λαγκάρντ στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο Πωλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η συνάντηση - που κράτησε 45 λεπτά - έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας.

Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησαν οι δύο πλευρές να έχουν καλύτερη επαφή για την μέρα προς μέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα μέχρι την 24η Απριλίου. «Κανένα άλλο θέμα δεν συζητήθηκε», αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου οικονομικών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε ανεπίσημα από το Ταμείο μετάθεση της καταβολής των δόσεων. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να διαψεύσει το εν λόγω δημοσίευμα. Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής» απάντησε ότι «είναι ψευδέστατο»

Η κ. Λαγκάρντ απέκλεισε από την πλευρά της το ενδεχόμενο να εγκρίνει μια παράταση των δόσεων που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στο Ταμείο. Μια μετάθεση της αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα δεν είναι μια ενδεδειγμένη κίνηση, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε στην Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για μετάθεση πληρωμών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το Ταμείο δεν έχει εγκρίνει ποτέ παράταση για μια ανεπτυγμένη χώρα, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ότι "μια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι μια σε βάθος αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι βιώσιμο". 

"Μια δεύτερη μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά στο φορολογικό σύστημα, την απαιτούμενη ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών και την αποδοτικότητα της συλλογής φόρων. Σαφώς οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χρειάζονται μεγάλες αλλαγές", υπογράμμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v