Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον... Αναστασιάδη ποντάρουν για τον προληπτικό φόρο 26%

Παρέμβαση από τον Kύπριο πρόεδρο στη σημερινή του συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα για το καυτό θέμα της προκαταβολής φόρου προσδοκούν κυπριακές και βουλγαρικές εταιρίες. Παγωμένες οι συναλλαγές με Ελλάδα. Οι αντιπροτάσεις για τις τριγωνικές συναλλαγές.

Στον... Αναστασιάδη ποντάρουν για τον προληπτικό φόρο 26%

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη εστιάζουν τις προσδοκίες τους για κατάργηση ή ελάφρυνση της ρύθμισης που επιβάlλει προληπτικό φόρο 26% σε τριγωνικές συναλλαγές οι κυπριακές αλλά και οι βουλγαρικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών μέσων η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου πιέζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης με προνομιακό φορολογικό συντελεστή (Κύπρος, Βουλγαρία, Ιρλανδία κ.ά.).

Αντίστοιχη πίεση έχει εκδηλωθεί και από τη Βουλγαρία. Ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας έχει στείλει επιστολή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, τη γνωστή DG Comp, αλλά και στον Π. Μοσκοβισί με την οποία σημειώνει ότι η πρόσφατη νομοθεσία που ψήφισε η ελληνική Βουλή αντίκειται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στα μέσα Μαρτίου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε αποστείλει έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα σε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης ότι αν η ελληνική πλευρά εμμείνει στην απόφασή της αυτή, δηλαδή να επιβάλει προληπτικό φόρο 26%, τότε η χώρα του θα επιβάλει έξτρα φόρο στον εξερχόμενο τουρισμό προς την Ελλάδα και στα προϊόντα που η Βουλγαρία εισάγει από τη χώρα μας. Ο ίδιος είχε διαμηνύσει ήδη από τότε ότι θα έφερνε το θέμα και στα όργανα της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, όπερ και εγένετο.

Η ουσία είναι ότι το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παγώσει οι συναλλαγές μεταξύ βουλγαρικών και ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς όλοι περιμένουν την εφαρμοστική εγκύκλιο που θα βγάλει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα ρυθμίζει ποιες συναλλαγές θεωρούνται «συνήθεις» και επομένως απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής προληπτικού φόρου 26%. Το θέμα αναμένεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να τεθεί ανεπισήμως από τον κ. Αναστασιάδη, εν όψει και της έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου.

Ωρολογιακή βόμβα η ρύθμιση - Οι προτάσεις

Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη "η ασάφεια που διακρίνει το περιεχόμενο του Άρθρου 21 είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη δημοσίευση εγκυκλίων εκ μέρους του υπουργείου, προκειμένου να ερμηνευτούν συγκεκριμένες διατάξεις, μεταθέτοντας συνεχώς την εφαρμογή του άρθρου, με κίνδυνο είτε να καταστεί ανεφάρμοστο, είτε να επιτρέψει στις "τριγωνικές συναλλαγές" απλώς να αλλάξουν χώρα διέλευσης. Η παραπάνω πιθανολογούμενη εξέλιξη επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά..."

Οι επιχειρηματίες με τους οποίους έχει επικοινωνήσει το Euro2day.gr υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την πραγματική οικονομία, ενώ δεν παραλείπουν να εκτοξεύσουν τα πυρά τους κατά του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι «αντί να λύσει το πρόβλημα σε πέντε επιχειρήσεις που πρέπει να λυθεί, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τιμωρεί 5.000 επιχειρήσεις».

Όπως υποστηρίζει άλλωστε η ΕΣΕΕ ο οριζόντιος χαρακτήρας του μέτρου τορπιλίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης του υγιούς επιχειρείν και διεκπεραίωσης των νόμιμα προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου συντελούν στον αποπροσανατολισμό των αρχικών στοχεύσεων και προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας, καθώς δε διασφαλίζεται η φορολόγηση των αποκομισθέντων κερδών αλλά η επιβάρυνση της εμπορικής δραστηριότητας (αγορές εμπορεύσιμων ειδών). Ο πρόσθετος φόρος με συντελεστή 26% θα επιβληθεί επί των ακαθάριστων δαπανών των επιχειρήσεων και όχι επί των καθαρών πραγματοποιηθέντων κερδών τους.

Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ΜμΕ, η επιβάρυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων, εξαιτίας της επιβολής προληπτικού φόρου 26% επί των συναλλαγών, πλήττει ταυτόχρονα και εκείνες τις μονάδες που διακρίνονται για τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Κι αυτό γιατί μία σειρά βασικών και ουσιωδών μεταβλητών του κόστους, όπως το κόστος προμήθειας πρώτων υλών, το μεταφορικό και το ενεργειακό κόστος αλλά και το αντίστοιχο χρηματοοικονομικό θα εκτιναχθούν στα ύψη, με συνέπεια την αύξηση της τελικής τιμής διάθεσης των προϊόντων και την επακόλουθη απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ προτείνει την κατάργηση της διάταξης του Άρθρου 21 ή άλλως την τροποποίηση, ή την αναστολή στην εφαρμογή της, τουλάχιστον μέχρι τις 30.6.2015, αφού η εφαρμογή του θα επιδεινώσει τα ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του Άρθρου 21, η ΕΣΕΕ προτείνει να υποβάλλονται για μία και μοναδική φορά ανά έτος, στοιχεία για την ύπαρξη/υπόσταση του αντισυμβαλλόμενου προμηθευτή και όχι ανά συναλλαγή, σε περίπτωση πολλαπλών συναλλακτικών πράξεων.

Επίσης ζητά η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης να πραγματοποιείται εκ των προτέρων, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εντός ενός μήνα από την πραγματοποίηση της συναλλαγής να επιστρέφεται στην επιχείρηση το 80% του ποσού και το υπόλοιπο 20% του ποσού να επιστρέφεται μετά από φορολογικό έλεγχο, που θα περαιούται εντός τριών μηνών, ενώ μετά την παρέλευση των 3 μηνών, και εφόσον δεν έχει διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος, το 20% του ποσού να επιστρέφεται στην επιχείρηση αυτοδικαίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v