Συνομιλία Βαρουφάκη - Ομπάμα με επίκεντρο την κρίση

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Συνομιλία Βαρουφάκη - Ομπάμα με επίκεντρο την κρίση

Ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, καθώς αποχωρούσε ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε και μίλησε με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ όταν αποχώρησε η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνομιλία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ομπάμα έδειξε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό.

"Ο πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε", είπε και πρόσθεσε:

"Είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που είχε κι εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας, την οποία έπρεπε να αποδομήσει. Και κάναμε μια σύγκριση της δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη, και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα".

Όπως ανέφερε, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων "για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε ο ίδιος".

"Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε τη συμπαράστασή του και της κυβέρνησής του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε", επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. "Εγώ του είπα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν", συμπλήρωσε.

Σχετικά τέλος με το επικείμενο Eurogroup σημείωσε: "Δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά. Στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος". Υπογράμμισε πως "το ζητούμενο είναι τι κάνουμε τη μετά τον Ιούνιο εποχή".



VIDEO-ΠΛΑΝΑ ΟΜΠΑΜΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ από realmedialive 

Συντεταγμένη λύση

Μια συντεταγμένη λύση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας και της αμερικάνικης οικονομίας, ανακοίνωσε νωρίτερα από τη συνάντηση ο Λευκός Οίκος.

"Η παγκόσμια οικονομία και σίγουρα η οικονομία των ΗΠΑ ωφελούνται από την ήρεμη επίλυση αυτών των προκλήσεων και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να υποθάλψουμε μια τέτοια λύση" δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Josh Earnest.

Το Grexit θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να κατεβάσουν και οι δύο πλευρές τους τόνους και να προχωρήσουν στον καθορισμό των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, αλλά και οι θεσμοί να είναι πιο λογικοί. Παράλληλα, σημείωσε πως ένα Grexit θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις δεν είναι προβλέψιμες.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην τεχνική εργασία της κατάρτισης λίστας με τις αλλαγές και τις πολιτικές που είναι έτοιμη να εφαρμόσει, έτσι ώστε να μπορέσει να εργαστεί με τους θεσμούς και τα δύο μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία κατανόηση ως προς τον δρόμο για τη συνέχεια, αλλά και για να βγουν από τον κύκλο της κρίσης.

Όπως τόνισε, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να μειώσουν τη ρητορική και να προχωρήσουν στην τεχνική εργασία του καθορισμού των πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. "Προφανώς, θα ήταν καλύτερα αν οι εργασίες αυτές είχαν γίνει πριν από έξι εβδομάδες και όχι τις επόμενες έξι εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά πρέπει να γίνει", σχολίασε.

Ερωτηθείς από το Bloomberg αν οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό ενδιαφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Lew τόνισε: "Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ζήτημα. Αυτό όμως στην πραγματικότητα σημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα. Και πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη συνέχεια και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί όταν εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση, και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο".

Κατά τον ίδιο, αναμφισβήτητα αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, "αυτό θα προκαλέσει μια τεράστια αναταραχή και στερήσεις στη χώρα. Έχω πει επανειλημμένως πως κανένας δεν θα πρέπει να νομίζει πως όλο το ρίσκο μιας τέτοιας αλλαγής είναι προβλέψιμο και, ακόμα και αν το ρίσκο μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο απ' ό,τι ήταν το 2012 και νωρίτερα, ωστόσο δεν θα είναι καλό να υπάρξει μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια οικονομία που τώρα ανακάμπτει από βαθιά ύφεση".

Αναφερόμενος στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, εν όψει και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε: "Εκδηλώνεται ξεκάθαρα ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στο πώς να δημιουργηθεί ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές όπου εκφράζεται ανάγκη για χρήση κάποιων μοχλών πολιτικής που είναι διαθέσιμοι. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε όλους τους μοχλούς πολιτικής για να επαναφέρουμε την οικονομία μας: νομισματική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπάρχουν πολλές οικονομίες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς, και χρησιμοποιούν όμως μόνο κάποιους από αυτούς".

Όπως σημείωσε, υφίσταται ξεκάθαρα μια έλλειψη ζήτησης στην Ευρώπη και η πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της ζήτησης. "Τα εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε πολλά σημεία της οικονομίας θα είχαν σωστότερο timing αν εφαρμόζονταν μαζί με τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής", σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v