Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Τίποτα καλό δεν θα προκύψει από ελληνική χρεοκοπία

Δεν σχεδιάζουμε χρεοκοπία, αν όμως πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της πληρωμής των πιστωτών και της πληρωμής των συντάξεων, θα επιλέξουμε το δεύτερο, δήλωσε στην Huffington Post ο υπουργός Οικονομικών. Εκφράζει αισιοδοξία για λύση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Βαρουφάκης: Τίποτα καλό δεν θα προκύψει από ελληνική χρεοκοπία

Αν δεν κάνουν πίσω οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επερχόμενες πληρωμές χρέους της, δήλωσε στην Huffington Post ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Το γεγονός είναι πως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αποπληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη δική της ανεπαρκή ρευστότητα», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα, πέραν της χρεοκοπίας, αν οι εταίροι εμμείνουν στην στάση τους.

«Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αν μπορούσε, τότε δεν θα υπήρχε πρόγραμμα για τη χώρα, έτσι δεν είναι; Άρα, αν οι εταίροι μας στους θεσμούς πουν 'δεν έχει ρευστότητα για σας, δεν έχει εκταμιεύσεις, δεν έχει νέο συμβόλαιο', τότε βεβαίως αυτό δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν βιώσιμο για καμία χώρα που βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα της τρόικας ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταβάλει τις δόσεις αποπληρωμής ακόμα και χωρίς νέες ενέσεις κεφαλαίων, όπως αυτό θα απαιτούσε την αθέτηση της καταβολής συντάξεων ή μισθών από την κυβέρνηση, αναφέρει η Huffington Post, σχολιάζοντας πως οι δηλώσεις Βαρουφάκη καθιστούν σαφές πως, αν η επιλογή είναι μεταξύ της χρεοκοπίας και της αθέτησης πληρωμών για τις συντάξεις, τότε η προτεραιότητα θα δοθεί στους συνταξιούχους.

Ερωτηθείς αν θα ήταν δυνατό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει το 2012, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα μπορεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν δεν μπορεί να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τις 24 Απριλίου. «Έχει ήδη γίνει. Το 2012 η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε χρεοστάσιο σε υφιστάμενο χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ».

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως οποιαδήποτε κήρυξη χρεοστασίου δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα». «Δεν είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», ξεκαθάρισε στην Huffington Post. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των παγκόσμιων εταίρων μας».

«Έχουμε μια συμφωνία, τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οποία αναφέρει πολύ συγκεκριμένα πως μια τελική αξιολόγηση των υφιστάμενων διακανονισμών θα κριθεί μέχρι το τέλος Απριλίου», συνέχισε. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς τον σκοπό αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η Ευρώπη θα βρει τρόπο να δημιουργήσει κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος –στο οποίο επιμένουν πολλοί από τους εταίρους μας, πολύ απλά διότι υπάρχει, υπάρχει κάποια αδράνεια- και των νέων δεδομένων, των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας, των απαιτήσεων της μακροοικονομικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε».

 «Δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε μια χρεοκοπία", κατέληξε. "Είναι σαν να σας ρωτάω αν υπάρχουν θετικά στοιχεία από ένα ατύχημα. Αυτό (η χρεοκοπία) θα ήταν ένα ατύχημα, δεν θα ήταν κάτι που κάνουμε κατ' επιλογή».

ΝΔ: Δεν είναι σοβαρή η κυβέρνηση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στις 6 Απριλίου ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές στο διηνεκές.

Στις 16 Απριλίου απειλεί ότι, αν δεν κάνουν πίσω οι εταίροι, δεν θα πληρώσει τις δόσεις για το χρέος.

Αυτή η κυβέρνηση προφανώς δεν είναι σοβαρή.

Κυρίως, όμως, δεν προστατεύει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας!

Και δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός και οι κίνδυνοι αυξάνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v