Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: «Λεπτές ισορροπίες» στις σχέσεις με Ελλάδα

Η κυπριακή πλευρά συνεχίζει τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα στα μείζονα ζητήματα, επιχειρώντας παράλληλα να «ασφαλίσει» την οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα, απέναντι στο σενάριο του Grexit.

Κύπρος: «Λεπτές ισορροπίες» στις σχέσεις με Ελλάδα

Όσοι γνωρίζουν καλά την κυπριακή πραγματικότητα, δεν περίμεναν πως ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα «σήκωνε» το ζήτημα της φορολογίας του 26% -του «χαρατσιού» όπως το αποκαλούν στην Κύπρο- που προκαταβάλλεται από όποια ελληνική εταιρεία εισάγει προϊόντα από το Νησί της Αφροδίτης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στην Κύπρο είναι εντονότατες, χωρίς μάλιστα να λείψουν και οι φωνές που προέτρεψαν την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη να προχωρήσει σε διάβημα προς την Αθήνα. Αλλωστε η συγκεκριμένη κίνηση της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κυπριακή οικονομία σε μια περίοδο που η τελευταία επιχειρεί να σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους της Λευκωσίας, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είτε έχει επιλέξει να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο στελεχών και όχι σε επίπεδο ηγετών, είτε ακόμη και αν το έθεσε κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, αποσκοπούσε σε μια «αθόρυβη» επίλυση, μακριά από δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες.

Πρόθεση του κ. Αναστασιάδη είναι να ακολουθήσει το δόγμα που θέλει την Κύπρο να συνεργάζεται στενά με την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας, δόγμα άλλωστε που φαίνεται να υιοθετείται και από τον κ. Τσίπρα.

Πέραν όμως των πατροπαράδοτων αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Κύπρου:

• Δεν θα ήθελε με τίποτε να φανούν οποιαδήποτε σύννεφα στις Ελληνοκυπριακές σχέσεις, σε μια περίοδο όπου αναμένεται να ξαναρχίσουν οι «καυτές» διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για το Εθνικό ζήτημα.

• Γνωρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικότατο «κρίκο» στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στις «ζώνες» των χωρών αυτών (η επόμενη συνάντηση της «τριμερούς» συμφωνήθηκε να γίνει στη Λευκωσία).

• Αντιλαμβάνεται γενικότερα, πως η Ελλάδα αποτελεί τον σταθερότερο σύμμαχο της Κύπρου τόσο μέσα στην Ευρωζώνη, όσο και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά, η κυπριακή πλευρά έχει σαφή συναίσθηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Το «χαράτσι» του 26% αποτελεί μόνο ένα από αυτά.

Η δεύτερη ανησυχία έγκειται στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η Κύπρος σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο του Grexit. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχτηκε δημοσίως πως εξετάζονται διάφορα σενάρια δράσης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως η Κεντρική Τράπεζα Kύπρου βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου ενδεχόμενα προβλήματα στο ελλαδικό τραπεζικό σύστημα να μην επηρεάσουν σημαντικά το αντίστοιχο κυπριακό (υπάρχει σημαντική παρουσία ελληνικών τραπεζών στο τοπικό τραπεζικό σύστημα μέσω θυγατρικών εταιρειών).

Γενικότερα επίσης, η κυπριακή πλευρά επιδιώκει σε διεθνές επίπεδο να μην μπει στο... κάδρο του ελληνικού προβλήματος.

Ήδη, αυτή την περίοδο επικρατεί η αισιοδοξία πως τελικά ο νόμος για τις εκποιήσεις θα περάσει από την κυπριακή Βουλή και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Ευρώπη και για την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ήδη, με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυπριακή οικονομία φαίνεται πως θα σημειώσει ελαφρά θετικό ΑΕΠ, κυρίως λόγω του αρνητικού πληθωρισμού που αναμένεται να εμφανίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v