Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις

«Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας, όμως θα πρέπει να δουν οι πιστωτές ότι υπάρχει προσπάθεια να βοηθήσετε τον εαυτό σας», το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, να εισπράξει φόρους και να αποκτήσει ευέλικτη αγορά εργασίας.

Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

«Ο Ματέο έχει δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Έλληνες «πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας», συνέχισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι «υπάρχει ελπίδα» και ότι η χώρα μπορεί «να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψουμε σκληρά για να επιτύχουμε μία συμφωνία». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι σωστό να γίνει σεβαστή η ψήφος των Ελλήνων πολιτών. 

«Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο Ρέντσι», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία μετά το 2008, είπε ότι μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ υπήρχαν ανταγωνιστικές οικονομικές θεωρίες για το πώς πρέπει να ξεπεραστεί η κρίση. Οι ΗΠΑ πέτυχαν να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να την βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης μειώνοντας το έλλειμμα. 

Όσον αφορά πάντως στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τόσο η λιτότητα όσο και οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Μ. Ρέντσι στην Ιταλία βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Όμως η Ευρώπη, με τη χαμηλή ζήτηση και τα σημάδια απόπληθωρισμού που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η τόνωση της ζήτησης είναι εξίσου σημαντική.




Real.gr Obama Ellada από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v