Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group

Τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup στις 22 Απριλίου αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση. Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Παρίσι με συγκλίσεις στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ποιες «κόκκινες γραμμές» θέλουν να σπάσουν οι εταίροι.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group

Τη συνεδρίαση, την Τετάρτη 22 Απριλίου, του Euroworking Group, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες οικονομικοί εμπειρογνώμονες.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα στο Παρίσι η συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών» με την ελληνική πλευρά, στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία. Η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση συζητώνται κυρίως εργασιακά θέματα.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης, η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη αλλά και η γ.γ. εσόδων Κ. Σαββαίδου.

Οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Στο τραπέζι των συνομιλιών, σύμφωνα πάντα με τον τηλεοπτικό σταθμό, τέθηκε και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται να γίνεται αποδεκτός, όπως είπε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Η Αθήνα επιδιώκει «να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» και να υπάρχει μια σαφής ένδειξη προόδου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, ούτε στο επικείμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα υπάρξει συμφωνία (απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί που θεωρεί ότι η αποφασιστική συνεδρίαση είναι στις 11 Μαϊου μια μέρα πριν τη λήξη της δόσης των 760 εκατ. προς το ΔΝΤ), γεγονός που δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα σε επίπεδο ρευστότητας.

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη και κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό μιλά για συμφωνία ακόμα και εντός Απριλίου. Απέναντι της ωστόσο βρίσκει μπαράζ πιέσεων για επίσπευση των διαδικασιών και παρουσίαση λεπτομερών μεταρρυθμίσεων. Τα μηνύματα έρχονται βροχή από τους ηγέτες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ στο διεθνή τύπο υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων και σεναρίων για παράλληλο νόμισμα ή ακόμα και Grexit.

Απαντες οι ηγέτες ξορκίζουν το Grexit, όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημειώνουν την κρισιμότητα των στιγμών.

Ο Μ. Ντράγκι τόνισε πως όλοι θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει αλλά η απάντηση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Απαισιόδοξος για το Eurogroup της 24ης Απριλίου εμφανίστηκε και ο Β. Σόιμπλε καθώς προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Από την πλευρά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ «προειδοποίησε» πως ένα Grexit θα πλήξει την Ελλάδα και όχι την Ευρώπη.

Το Μέγαρο Μαξίμου δια του ίδιου του πρωθυπουργού έχει θέσει τη γραμμή διαπραγμάτευσης: στα τέσσερα αγκάθια για τα οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο προχθεσινό μήνυμά του μέσω του Reuters (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις) βλέπει την ανάγκη για πολιτική λύση.

Στόχος ο «έντιμος συμβιβασμός», η προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων άμεσα προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα (πιθανότατα σε πρώτη φάση μέσω του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα) και η λύση-πακέτο τον Ιούνιο για την επόμενη μέρα.

Η τακτική αυτή ωστόσο μπλοκάρει στις πιέσεις για συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που ασκείται από τους δανειστές.

Ανθρωποι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις μιλούσαν για βελτιωμένο κλίμα και σκληρή δουλειά που έγινε τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Παραδέχονται ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα βγει λευκός καπνός ωστόσο ποντάρουν στο ότι θα σταλούν θετικά μηνύματα και ίσως κάτι «περισσότερο απτό».

Ένα από τα βασικά προβλήματα ωστόσο που καλείται να λύσει η κυβέρνηση, είναι ότι η πίεση είναι μεγάλη ακόμα και σε θέματα που έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ασφαλιστικό το οποίο οι εταίροι θεωρούν «μη βιώσιμο».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο από την Κρ. Λαγκάρντ και τον Πολ Τομσεν, όσο και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απέναντι σε αυτή την πίεση η κυβέρνηση αντιπροτείνει συγχωνεύσεις Ταμείων και κινήσεις για την περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (αφορά περί τους 120.000 ασφαλισμένους). Παράλληλα, στελέχη της εισηγούνται την αύξηση του ΦΠΑ σε πλούσια νησιά αλλά και άλλες «παραχωρήσεις» σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (μείωση των ορίων για ένταξη), ενώ φέρεται να ετοιμάζει και επιπλέον κινήσεις για περιορισμών των δαπανών στο Δημόσιο.

Απόσταση υπάρχει και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο: συμμετοχή Δημοσίου, ρήτρα επενδύσεων και δεσμεύσεις για τα εργασιακά από την πλευρά του επενδυτή.

Aπό την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης δεν αποκλείει σε συνέντευξη την διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος αν σημειωθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v