Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί το παζάρι στο Brussels Group

Σημάδια σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Κλειδί η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό. Ποια γραμμή έχει δώσει η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις. Η στρατηγική για ΦΠΑ και φορολογικά μέτρα.

Πού θα κριθεί το παζάρι στο Brussels Group

Μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ήςΦεβρουαρίου, η επιδιωκόμενη γέφυρα έως τον Ιούνιο δεν έχει ακόμα χτιστεί, αλλά από χθες άρχισε να φαίνεται ένα κάποιο πρώτο φως στο τούνελ.

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, οι οποίες διεξάγονται στο Παρίσι (λόγω έλλειψης δωματίων ξενοδοχείων στις Βρυξέλλες, αναφέρουν αρμόδιες πηγές) φαίνεται πως οδηγούν σε συμφωνία αρχικά για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ενώ παίρνουν σειρά οι ενότητες των ιδιωτικοποιήσεων, των φορολογικών και του χρέους.

Πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η τριάδα των Ελλήνων διαπραγματευτών (Θεοχαράκης, Χουλιαράκης, Παναρίτη) «βρέθηκαν κοντά» χθες με τους εκπροσώπους των θεσμών στον προσδιορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στην περιοχή του 1,2% - 1,5% όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επισήμως ο στόχος δεν έχει αλλάξει, αλλά αν η Ελλάδα καλούνταν να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ όπως όριζε το προηγούμενο πρόγραμμα είναι σαφές ότι θα χρειάζονταν πολλά και βαριά μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης.

Αν τελικά κλείσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, αυτό απευθείας συνεπάγεται λιγότερα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για φέτος (σε σχέση με το 3% του ΑΕΠ).

Το επόμενο κεφάλαιο αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα δεχθεί να προχωρήσουν κάποιες άμεσα (μεταξύ των οποίων ο ΟΛΠ και τα αεροδρόμια), θέτει όμως τους δικούς της όρους, με βασικότερο να υπάρχει ρήτρα επενδύσεων από την πλευρά των επενδυτών και τα έσοδα να μην πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του δημοσίου χρέους. Η τελευταία παράμετρος εγείρει αντιδράσεις από τους πιστωτές, καθώς μέχρι τώρα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κατευθύνονταν στη μείωση του χρέους. Τώρα η κυβέρνηση θέλει μέρος αυτών των εσόδων να πηγαίνει στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Το ασφαλιστικό

Επόμενο δύσκολο πεδίο είναι αυτό του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και την «απαγόρευση» προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου από τράπεζες και ΔΕΚΟ τα οποία επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων είναι κόκκινο πανί για την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί οδηγίες στους Έλληνες διαπραγματευτές να μην υπεισέλθουν καν σε σχετική συζήτηση αν τεθεί θέμα.

Στα κεφάλαια που επιδιώκεται να κλείσουν έως την Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, περιλαμβάνονται και τα φορολογικά.

Το μεγάλο αγκάθι είναι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ όπου πάγια θέση των εκπροσώπων των δανειστών είναι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή και η κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά.

Επιπρόσθετα όμως, με βάση ορισμένες πηγές, τίθεται ζήτημα λήψης άμεσων μέτρων βελτίωσης της εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς η Ελλάδα χάνει σε ετήσια βάση έσοδα 6 - 7 δισ. ευρώ μόνο από την αδυναμία είσπραξης του ΦΠΑ.

Αν η ελληνική πλευρά καταφέρει να πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών ότι με την προώθηση άμεσων μέτρων (κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, διαχωρισμός ΦΠΑ από την τιμή πώλησης αγαθών και υπηρεσιών και δέσμευση ενός ποσοστού του ΦΠΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού), θα δώσει ένα αποτελεσματικό χτύπημα στη διαφυγή ΦΠΑ κι ενδεχομένως θα μπορέσει να μετριάσει τις πιέσεις για άμεσες αλλαγές στους συντελεστές.

Χθες μάλιστα, κυκλοφόρησαν και κάποια (μάλλον απίθανα) σενάρια περί επιβολής φόρου πολυτελείας σε ακριβά ξενοδοχεία και κοσμοπολίτικα νησιά, ως αντίμετρο στην αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά έχει μεν προταθεί, όμως θεωρείται νομικά δύσκολο να υλοποιηθεί, αν και κάποια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, στο Παρίσι βρέθηκε για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις και η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου.

Η -παλιά- τρόικα αποδίδει δίνει σημασία στην αύξηση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δρομολογούνται εξελίξεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συνεδριάσεις του Brussels Group θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του EwG. Αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προσβλέπει σε ψήγματα λευκού καπνού στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, αν και όλες οι έξωθεν δηλώσεις δείχνουν με σαφήνεια ως ουσιαστικό ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Στο μεσοδιάστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διαχειριστεί μεγάλες πιέσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου καθώς έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 2 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τόκους, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v