Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νουαγέ: Εξαντλούνται τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

"Σε κάποιο σημείο, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να δώσουν αρκετά ενέχυρα ώστε να έχουν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, ακόμη και για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας", είπε το μέλος της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγέ.

Νουαγέ: Εξαντλούνται τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να μην έχουν πλέον επαρκή ενέχυρα ώστε να εξασφαλίσουν την αναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.

Τα σχόλια του επικεφαλής της Banque de France, που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, καταγράφονται την ώρα που η Αθήνα καλείται να καταβάλει εντός του Μαΐου σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης.

"Σε κάποιο σημείο, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να δώσουν αρκετά ενέχυρα ώστε να έχουν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, ακόμη και για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας", είπε ο Κ. Νουαγέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

"Επομένως επείγει η Ελλάδα να δώσει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση και η Αθήνα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ και με τη στήριξη άλλων χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Κ. Νουαγέ υπογράμμισε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θα αποτελούσε ένα τραύμα για την ευρωζώνη, οι συνέπειες του οποίου θα γίνονταν ευρύτερα αισθητές στην παγκόσμια οικονομία συνολικά.

"Όμως γενικά αναγνωρίζεται ότι τις πιο δραματικές συνέπειες θα τις αντιμετωπίσει η Ελλάδα", συνέχισε, καθώς η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση "θα υφίστατο μια μεγάλη οικονομική κρίση χωρίς να έχει κάνει τίποτε για να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της, αυτά της ανάπτυξης και της ανεργίας".

Vasiliauskas (EKT): Πρέπει να μπει όριο μέχρι το καλοκαίρι στην Ελλάδα για τον ELA

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επεκτείνει πέρα από το καλοκαίρι τη βοήθεια που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας Vitas Vasiliauskas.

"Η κατάσταση στην Ελλάδα σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε ένα όριο, ως το καλοκαίρι, για τον ELA" σημείωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ELA είναι ένα προσωρινό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας, τόνισε ο ίδιος.

Πριν από το καλοκαίρι θα πρέπει να συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ ρευστότητας και νομισματικής χρηματοδότησης, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v