Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαγγελματίες: Πώς εξασφαλίζουν «δωρεάν» ρύθμιση χρεών ΟΑΕΕ

Αναλυτικά πίνακες και παραδείγματα για το πώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να «χρηματοδοτήσει» την εξόφληση των οφειλών του στο Ταμείο. Οι συνδυασμοί δόσεων και επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Αγώνας δρόμου για τα έσοδα του ταμείου.

Επαγγελματίες: Πώς εξασφαλίζουν «δωρεάν» ρύθμιση χρεών ΟΑΕΕ

Σανίδα σωτηρίας θεωρείται για τον ΟΑΕΕ η ρύθμιση οφειλών που θα παραμείνει ανοικτή, για αιτήσεις, έως τις 30 Απριλίου καθώς το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών πνίγεται στα ελλείμματα αλλά και στις οφειλές από ληξιπρόθεσμα χρέη, που εκτιμώνται σε 8,2 δισ. ευρώ. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση επισημαίνει μια ιδιαίτερη δυνατότητα που έχουν οι οφειλέτες, αφού ο συνδυασμός δύο διατάξεων του πρόσφατου νόμου δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουν μέρος ή ακόμη και το σύνολο της μηνιαίας δόσης που θα καθοριστεί με τη νέα ρύθμιση οφειλών από το «κέρδος» της επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ο συνδυασμός νέας ρύθμισης οφειλών και δυνατότητας κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, που προβλέπται στον πρόσφατο νόμο 4321 του 2015, αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ που αποκτούν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ασφάλισή τους, ρυθμίζοντας τα χρέη τους, ενώ παράλληλα θα πληρώνουν έως και 3 κατηγορίες χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Κι αυτό την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς έκανε λόγο για το… δυσοίωνο μέλλον του ΟΑΕΕ σε εκδήλωση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι «δεν διαφαίνεται σωτηρία του, τα ελλείμματα είναι τεράστια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, για να καλύψει στο ακέραιο και στην ώρα τους τις πληρωμές των συντάξεων. Συνολικά, εκτιμάται ότι το ταμείο χρωστά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, στο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), στα υπόλοιπα ταμεία (για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) αλλά και στο Δημόσιο (για την πληρωμή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).

Οι οφειλές αυτές είναι ανεξάρτητες από το έλλειμμα της τάξης των 547 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2015.

Η ρύθμιση

Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλoς, στηρίζει όλες του τις προσπάθειες στην επιτυχή έκβαση της νέας ρύθμισης, ώστε σε πρώτη φάση να ενταχθεί σε αυτήν ο μεγαλύτερος όγκος από τους συνολικά 375.560 ενεργούς οφειλέτες και να ανακτήσει το ταμείο τη δυνατότητα κάλυψης των ταμειακών αναγκών του για την παροχή συντάξεων χωρίς επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

Αναλυτικά, δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και συγκεκριμένα σε μία εκ των τριών αμέσως επόμενων, από αυτήν όπου υποχρεωτικά υπάγονται οι ασφαλισμένοι, έχουν:

-Όσοι δεν το έχουν ασκήσει.

-Όσοι το είχαν ασκήσει με βάση προηγούμενο νόμο και το είχαν χάσει έως τις 21 Μαρτίου 2015.

-Όσοι διατηρούν ενεργό δικαίωμα και επιθυμούν να το επεκτείνουν.

Βασική προϋπόθεση ένταξης είναι η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ή η παράλληλη ρύθμισή τους.

Σωρευτικά, κάποιος που σήμερα βρίσκεται στην 5η ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει εισφορές 279,81 ευρώ το μήνα, μπορεί, μεταπηδώντας 3 κατηγορίες πιο κάτω να κερδίσει έως και 1.873,40 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί σημαντικό μέρος από πιθανές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αντίστοιχα, αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας, που σήμερα είναι στην 8η ασφαλιστική κατηγορία, επιλέξει να ασφαλιστεί για τους υπόλοιπους 20 μήνες στην 5η ασφαλιστική κατηγορία (η δυνατότητα αλλαγής ισχύει έως τις 31/12/2016), θα έχει συνολικό όφελος 1.501,80 ευρώ.

Εάν ο ίδιος επιλέξει την 6η ασφαλιστική κατηγορία θα κερδίσει 786,20 ευρώ, ενώ αν κατέβει μόλις μία κατηγορία, το όφελός του θα είναι 348,80 ευρώ (δείτε αναλυτικά στον πίνακα το κέρδος από την επιλογή κατώτερης ρύθμισης, για το διάστημα των 20 μηνών που θα διαρκεί το μπόνους). 

Στα παραδείγματα που παραθέτει το euro2day.gr, μάλιστα, φαίνεται ότι όσο μικρότερη είναι η οφειλή, συμφέρει τον οφειλέτη -εφόσον μπορεί- να την εξοφλήσει εφάπαξ, αφού προβλέπεται 100% έκπτωση επί των επιβαρύνσεων.

Παράδειγμα 1. Οφειλέτης που ανήκει στην 3 ασφαλιστική κατηγορία (322,19 ευρώ το μήνα) με κύρια οφειλή από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014 και προσαυξήσεις έως 31 Μαρτίου 2015 της τάξης των 194,52 ευρώ, ήτοι συνολικό χρέος 4.060,80 ευρώ, εάν επιλέξει την εφάπαξ καταβολή του χρέους, θα πληρώσει 3.866.28 ευρώ.

Παράδειγμα 2. Οφειλέτης με κύρια οφειλή από 1/1/2011 έως 31/12/2014 της τάξης των 19.463,52 ευρώ (το συγκεκριμένο διάστημα ανήκε στην 5η και μετά στην 6η ασφαλιστική κατηγορία) οφείλει συνολικά με τις προσαυξήσεις 23.217,11 ευρώ. Εάν επιλέξει τις 36 δόσεις με έκπτωση επί των προσαυξήσεων 80%, θα πληρώνει δόση 586,80 ευρώ για 3 χρόνια. Εάν επιλέξει τη λύση των 50 δόσεων (70% έκπτωση των προσαυξήσεων), η δόση πέφτει στα 437,11 ευρώ το μήνα. Στις 72 δόσεις (60% έκπτωση), η δόση ανέρχεται σε 316,58 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των 100 δόσεων (50% έκπτωση προσαυξήσεων) η μηνιαία καταβολή ανέρχεται σε 238,99 ευρώ.

Από σήμερα, μάλιστα, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ρύθμισης οφειλών για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, μέσα από την ιστοσελίδα www.oaee.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v