Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω των 30 εκατ. το κόστος του ν/σ για τα εργασιακά

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και πηγές του υπουργείου Εργασίας χαρακτήρισαν προσχηματική τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Κάτω των 30 εκατ. το κόστος του ν/σ για τα εργασιακά
Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) απεστάλη σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και πηγές του υπουργείου Εργασίας χαρακτήρισαν προσχηματική τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα είναι πολιτικό και κατά συνέπεια πολιτικές θα είναι και οι αποφάσεις.

Ειδικά για το 2015 το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 11 εκατ. ευρώ, με το ΙΚΑ να αυξάνει τα έσοδά του κατά 13,4 εκατ. ευρώ και τον ΟΑΕΔ να πληρώνει αυξημένα επιδόματα ανεργίας (τα επιδόματα ακολουθούν το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού) κατά 24,4 εκατ. ευρώ.

Το 2016 η εικόνα αντιστρέφεται και θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, καθώς το ΙΚΑ θα αυξήσει τα έσοδά τους κατά 130,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΔ θα πληρώσει επιπλέον 118,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v