Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom

Συναντήσεις με Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον αγωγό μεταφοράς αερίου να βρίσκεται στο προσκήνιο. Πιθανή η υπογραφή MoU για το σχέδιο. Ποιες είναι οι κρίσιμες λεπτομέρειες.

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom

Στην Αθήνα φτάνει αύριο Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller, o οποίος θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού στις 14:00 θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος. 

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου αποτελεί συνέχεια των επισκέψεων Λαφαζάνη αρχικά και στη συνέχεια και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όπου και συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στον ρωσικής έμπνευσης αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream με επέκτασή του στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε ΠΓΔΜ και Σερβία, με τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπογραφεί κάποιο MoU για την εξέταση της προώθησης του σχεδίου. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Miller θα παραθέσει στην ελληνική πολιτική ηγεσία τις απόψεις της Μόσχας για τον πρακτικό τρόπο εφαρμογής του σχεδίου, δηλαδή για τον επιχειρηματικό φορέα που θα αναλάβει το έργο, τη χρηματοδότησή του κ.λπ.

Πάντως μετά και τη διάψευση του Κρεμλίνου για «προκαταβολή» ύψους έως και 5 δισ. ευρώ έναντι «τελών διέλευσης» του ρωσικού αερίου, όπως προβαλλόταν από την πλευρά Λαφαζάνη, θα έχει ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί η ρωσική πρόταση για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στο σχέδιο και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ιδίως όταν είναι γνωστό ότι η Gazprom προτείνει ανάληψη του έργου από τη ΔΕΠΑ με συμμετοχή όμως της ρωσικής εταιρείας στο μετοχικό της κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v