Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χρονοκαθυστέρηση πληρώνονται δύο στους τρεις εργαζόμενους

Μέσα σε ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον καλείται η ηγεσία του υπουργείου να επαναφέρει στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Περίπου 1 εκατ. άτομα αμείβονται με καθυστέρηση. Σημαντική η πτώση των μισθών.

Με χρονοκαθυστέρηση πληρώνονται δύο στους τρεις εργαζόμενους

Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει μισθό έως 751 ευρώ το μήνα, μικτά, ενώ πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 και την υπογραφή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6) με την οποία μειώθηκαν οι κατώτατες αμοιβές 22% (32% για τους νέους έως 25 ετών), με τον κατώτατο μισθό αμειβόταν μόλις το 12%. Αλλο ένα 5% ελάμβανε έως 751 ευρώ ενώ εργαζόταν με μερική απασχόληση.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι 1.000.000 μισθωτοί αμείβονται με σημαντική καθυστέρηση, με το μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει πλέον τους πέντε μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής οι μειώσεις στους μισθούς με τις 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κυμαίνονται από 10% έως 40%. Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως δύο στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών. Μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει ακόμα και τα δύο έτη.

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων αναμένεται να υπάρξει υπουργική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί διάταξη που ήδη έχει ψηφιστεί από το 2010, αλλά δεν εφαρμόζεται, η οποία κάνει υποχρεωτική την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων, αν και δέχεται τα βέλη των εκπροσώπων των θεσμών και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, θεωρείται από την ηγεσία του υπουργείου το πρώτο βήμα για τις επόμενες και πλέον δύσκολες παρεμβάσεις.

Όλες, δε, περνούν μέσα από την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής για τους περίπου 800.000 αόρατους, ανασφάλιστους εργαζόμενους, έρχονται να προστεθούν και οι 1.000.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν και άλλα πιο σκληρά θέματα, με τα οποία καθημερινά καλούνται να ασχοληθούν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Τα συνεργεία καθαρισμού

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) που κάνει λόγο για εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο εργολαβιών καθαρισμού. Το ΕΚΑ επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες για καθυστέρηση πληρωμών δεδουλευμένων μέχρι και 7 μήνες και ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη.

Αναφέρεται μάλιστα στην περίπτωση των συνεργείων καθαρισμού που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό στα κτίρια του ΟΑΕΔ, στους παιδικούς σταθμούς και στις σχολές του ΟΑΕΔ που είναι πέντε μήνες απλήρωτα.

Όπως έγινε γνωστό σε ένα μήνα, οι 250 από αυτούς τους εργαζόμενους περνάνε στην ανεργία αφού, σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έγινε, μειώθηκαν οι εργατοώρες και τα άτομα, ενώ ταυτόχρονα διπλασιάστηκαν τα τετραγωνικά!
Παράλληλα, το ΕΚΑ καταγγέλλει, και με βάση την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), ότι αν και καταγγέλθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες ότι δεν κατέβαλαν το δώρο του Πάσχα, δεν κινήθηκε η διαδικασία αυτοφώρου.

Eχθές, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με μέλη της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) και έκανε λόγο για εργαζόμενους υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας», αναφερόμενος κυρίως στο θέμα των επιχειρήσεων που ούτε κλείνουν προκειμένου οι εργαζόμενοι να θεωρηθούν άνεργοι και να λάβουν τις πρόνοιες που υπάρχουν από τον ΟΑΕΔ, ούτε λειτουργούν ώστε να τους πληρώνουν, κι εκείνοι όχι μόνο μένουν χωρίς εισόδημα, αλλά χάνουν και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ο υπουργός προανήγγειλε μέτρα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΧΒΕ απαρίθμησαν μια σειρά προβλήματα, όπως η απένταξη πολλών ειδικοτήτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), η αθρόα εξάπλωση των εργολαβιών με κατώτατες αποδοχές, αλλά και η συστηματική, πολύμορφη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας η οποία απαιτεί νέες παρεμβάσεις στον έλεγχο από τα αρμόδια όργανα.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι μέσα από την ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνδυασμό με ποιοτικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του, που αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου, θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έστειλε χθες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στόχος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει σε δύο στάδια (εκτός αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι σε άλλο πλαίσιο), ενώ το θέμα των τριετιών θα ρυθμίζεται με συλλογική σύμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v