Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί... Ξηρού ακμής η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ

Διπλό μέτωπο με τις ΗΠΑ καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα. Οι αντιδράσεις για την απόφαση να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης και οι γκρίνιες για τις επαφές με Μόσχα. Γιατί επικαλείται το ευρωπαϊκό δικαστήριο το Μαξίμου. Αγνωστο εάν κάνει (άμεση) χρήση της διάταξης ο ίδιος ο Ξηρός.

Επί... Ξηρού ακμής η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ

Τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» επέλεξε η κυβέρνηση στο μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν (και) τον Σάββα Ξηρό, μόνο που με τις δεύτερες τέντωσε επικίνδυνα το σκοινί των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Και μάλιστα σε μία στιγμή όπου αυτές οι σχέσεις δοκιμάζονται και από τις ενεργειακές συζητήσεις με τη Μόσχα, οι οποίες αναμένεται να ανέβουν ένα σκαλοπάτι σήμερα με την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο Μαξίμου.

«Νόμος και τάξη» εντός...

Από τη μια, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στην άκρως σημειολογική και συμβολική επίσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς με τη χειραψία που είχε με τον Γιάννη Πανούση και τις δηλώσεις επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες που τον ήθελαν ενήμερο και σύμφωνο για την αστυνομική επέμβαση ώστε να λήξει η κατάληψη στην Πρυτανεία.

Με τον τρόπο αυτό έστειλε το μήνυμα στους «νοικοκυραίους» και απάντησε εμπράκτως σε όσους τον καλούσαν (όπως ο κ. Πανούσης) «να διαλέξει ανάμεσα στο 4% των έξαλλων και στο 32% των υπολοίπων που τον ψήφισαν».

...Αλλά κόντρα με τις ΗΠΑ για τον Ξηρό

Από την άλλη, αποφάσισε να μην υποχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατ΄οίκον κράτηση φυλακισμένων με βαριά αναπηρία – μεταξύ αυτών και του Σάββα Ξηρού.

Οι υπερατλαντικές αντιδράσεις όμως πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Αφού είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι την προηγούμενη εβδομάδα στον ίδιον τον πρωθυπουργό (να μην προχωρήσει στη διάταξη που αφορά τον Ξηρό), χθες, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του, χτύπησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «βαθιά μη φιλική ενέργεια».

Το θέμα επρόκειτο να τεθεί (όχι φιλικά) από τον κ. Κέρι στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στη συνάντηση που είχαν χθες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον...

Μεταξύ άμυνας και «απολογίας»

Το Μαξίμου αντιμετώπισε την κίνηση Πιρς με ένα non paper αμυντικού, αλλά όχι απολογητικού περιεχομένου. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη, ωστόσο ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών», ανέφερε. Στα επόμενα λεπτά, ο νόμος ψηφίσθηκε...

Το κυβερνητικό σκεπτικό είναι ότι ο νόμος δεν φτιάχτηκε για τον Ξηρό, απλώς και αυτός πληρεί τις προϋποθέσες για κατ΄οίκον κράτηση με βραχιολάκι. Τονίζει ότι «ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98% , ενώ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησής του.

Αρα, «η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος».

Θα δώσει διέξοδο... ο Ξηρός;

Η υπόθεση δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, αφού προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου (σ.σ. αυτή τη φορά προτίμησε να 'χαϊδέψει' το 4% λένε οι επικριτές της) και, ταυτόχρονα, γνωρίζει ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα εκτιναχθεί σε επικίνδυνα σημεία εάν το μέλος της 17Ν διαβεί το κατώφλι εξόδου των φυλακών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μία (προσωρινή) λύση θα μπορούσε να δώσει ... ο ίδιος ο Ξηρός, εάν αποφύγει να κάνει χρήση της διάταξης. «Δεν τον συμφέρει να βρεθεί σε κατ΄οίκον κράτηση διότι οι επισκέψεις θα απαγορεύονται, ενώ οι αστυνομικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα αιφνιδιαστικών και συχνών εφόδων», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το μεσημέρι, λίγη ώρα μετά τη σκληρή παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη.

Ενα ακόμη αγκάθι που θεωρείται πολύ πιθανό να επιδράσει αρνητικά στη διαπραγμάτευση στην τελική ευθεία προς τη λύση ή τη ρήξη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v