Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες

Εχουμε εναλλακτικά σχέδια για τη ρευστότητα, υπογράμμισε ο αν. υπουργός Οικονομικών. Ενδεχόμενο συμφωνίας από την ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια, αφήνει ο πρόεδρος της Ενωσης, Γ. Πατούλης.

Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες

Στην αποκάλυψη ότι υπάρχει απόκλιση στα έσοδα της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτήν την άνεση που περιμένω», σημείωσε αρχικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως Λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».

Σημείωσε δε ο κ. Μάρδας: «Μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. Δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι και οι λειτουργικές δαπάνες». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών: «Εχουμε εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό μας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Εχουμε όμως και άλλους πόρους».

Στο ερώτημα αν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο απάντησε κατηγορηματικά: «Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε».


«Παράθυρο» από την ΚΕΔΕ για τα διαθέσιμα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είπε για τον κ. Μάρδα:

"Δεν διατύπωσε με σαφήνεια ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Είπε δύο μήνες, είπε τρεις μήνες μετά στα Μέσα, με κάποια αοριστία".

Ωστόσο ανοίγοντας παράθυρο για συμφωνία εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση ο κ. Πατούλης είπε:

"Αυτό που μπορώ να σας πω ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ότι σίγουρα εάν αυτό διατυπωνόταν και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή τώρα που είναι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία γίνεται στην οικονομική επιτροπή, είναι αύριο η διαβούλευση με τους φορείς, την Παρασκευή είναι στην Ολομέλεια. Εάν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, γραφτεί, υπάρξει απόφαση, η οποία έχει ημερομηνία λήξης, και δεν είναι μια αόριστη διαδικασία, η οποία καταρρέει τη θεσμική οντότητα του αυτοδιοικητικού συνταγματικού κανόνα, βεβαίως είναι μια διαδικασία την οποία συζητούμε".

Δ. Μάρδας: Δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε πως το χρονικό όριο είναι τρεις μήνες και φαίνεται αυτό μέσα από τη διαδικασία. Ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση "μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα" υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις. Ακόμα πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Το αντάρτικο της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας αποφάσισε μετά από επτάωρη συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Μάρδα να δίνει το "παρών" κατά τις δύο πρώτες ώρες, να μην εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μην επιτρέψει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση των δημάρχων να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία, με την ΚΕΔΕ να τη χαρακτηρίζει, ενώ ζητά την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Η ΚΕΔΕ δεν θα εφαρμόσει την ΠΝΠ τουλάχιστον έως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα γίνει το συνέδριό της, ενώ οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε δεν θα υλοποιήσουν την ΠΝΠ. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στους δήμους ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και πορείες, την ημέρα που η ΠΝΠ θα πάει στη Βουλή.

Κατά την τεταμένη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητούσε από τους δημάρχους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα, εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αντίδραση των δημάρχων ήταν έντονη, απαντώντας ότι αν γίνει αυτό, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους υπαλλήλους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, όπως τα ΚΑΠΙ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Όχι και από τους περιφερειάρχες

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δήμους βρίσκονται και οι περιφέρειες της χώρας. Οι επικεφαλής των φορέων β' της αυτοδιοίκησης χαρακτήρισαν την απόφαση «βίαιη συνταγματική εκτροπή», καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Αρνητικά και τα πανεπιστήμια

Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν και από την πλευρά των πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι τα ΑΕΙ είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση και αν τους πάρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των ιδρυμάτων. Παράλληλα, οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών τους για το θέμα.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Σύνοδος θα διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 25-4-2015, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες συνέπειες στη λειτουργία των ιδρυμάτων και τις νομικές πτυχές του θέματος» καταλήγει το ψήφισμα των πρυτάνεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v