Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτοκίνητα: Πώς να μειώσετε το κόστος ασφαλιστικής κάλυψης

Τι «παίζει» με τα τιμολόγια του κλάδου οχημάτων. Σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να μειώσετε το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου σας. Το φτηνότερο συμβόλαιο δεν είναι πάντοτε το καλύτερο, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Αυτοκίνητα: Πώς να μειώσετε το κόστος ασφαλιστικής κάλυψης

Παρά το γεγονός ότι τα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία τριετία στον κλάδο οχημάτων (και συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται το 2015), πολύ συχνά οι καταναλωτές αναζητούν με έντονο τρόπο ακόμη πιο χαμηλά ασφάλιστρα σε μια προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, πολλοί παράγοντες της αγοράς μιλούν για «πτωχευτικά ασφάλιστρα» από ορισμένες εταιρείες (δηλαδή για ασφάλιστρα που αργότερα ή γρηγορότερα θα αναγκάσουν ορισμένες εταιρείες να κλείσουν), ενώ όλοι συμφωνούν πως θα μπορούσε ίσως το «σύστημα» να αντέξει τα τρέχοντα ή και κάπως χαμηλότερα τιμολόγια, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε με αποτελεσματικότητα το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων (φαίνεται πως μετά από σημαντική μείωσή τους το 2014, σήμερα έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο!).

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως «το φτηνότερο ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο», προσθέτοντας πως οι πελάτες θα πρέπει να συνεκτιμούν πέρα από το τίμημα που θα καταβάλουν: α) το εύρος των καλύψεων που τους παρέχεται β) το επίπεδο των υπηρεσιών που θα λάβουν σε περίπτωση ενός ατυχήματος και γ) την αξιοπιστία της εταιρείας με την οποία θα συνεργαστούν.

Για παράδειγμα, μεγάλη συζήτηση υπάρχει στον κλάδο για το κατά πόσο συμφέρει τον πελάτη η διάθεση ασφαλειών αυτοκινήτων μέσω του διαδικτύου και των τραπεζών, ή μέσω των (συχνά ακριβότερων) λοιπών διαμεσολαβούντων.

Επίσης, έντονες αντιπαραθέσεις έχουν παρατηρηθεί για το ρόλο των ΕΠΥ (εταιρείες Παροχής Ελεύθερων Υπηρεσιών), που συχνά προσφέρουν συμβόλαια με αρκετά χαμηλότερα τιμολόγια.

Τέλος, παράγοντες της αγοράς καλούν τους πελάτες να είναι προσεκτικοί, καθώς σε ορισμένα προτεινόμενα «εκπτωτικά πακέτα», απουσιάζουν κάποιες πρόσθετες παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση των τιμών μεταξύ των συμβολαίων αυτοκινήτου δεν είναι εύκολη, καθώς πέρα από το βασικό τιμολόγιο κάθε εταιρείας, υπάρχει η παραμετροποίηση των τιμολογίων (μπορεί μια εταιρεία να προσφέρει χαμηλότερο τιμολόγιο σε ορισμένες κατηγορίες πελατών και ακριβότερο σε άλλες), καθώς και οι εκπτώσεις των εταιρειών που και αυτές δεν έχουν -συνήθως- ενιαίο χαρακτήρα.

Παραμετροποίηση τιμολογίων

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που διαφοροποιούν τα τιμολόγια στον κλάδο αυτοκινήτου, μεταξύ των οποίων, πολλές φορές, συγκαταλέγονται:

• Το είδος του αυτοκινήτου (πχ μάρκα, μοντέλο, ισχύς).

• H γεωγραφική περιοχή μόνιμης κατοικίας οδηγού. Συχνά παρατηρούνται αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις ασφαλίστρων από νομό σε νομό, ή ακόμη και μεταξύ περιοχών του ίδιου νομού (πχ από ορισμένες εταιρείες στην Αττική).

Τα στοιχεία του οδηγού. Στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ασφάλιστρο είναι η ηλικία του οδηγού, το αν έχει πάρει πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης και το ιστορικό του σε σχέση με τη συχνότητα των ατυχημάτων που ενδεχομένως έχει προκαλέσει.

Εκπτώσεις τιμολογίων

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε εκπτώσεις τιμολογίων. Αν και κάθε εταιρεία ακολουθεί τη δική της πολιτική, έχει παρατηθεί η επιβάρυνση με μειωμένα τιμολόγια, όταν:

• Είναι ασφαλισμένα στην εταιρεία περισσότερα του ενός οχήματα της ίδιας οικογένειας.

• Ο πελάτης διαθέτει και άλλα ασφαλιστικά προϊόντα στην ίδια εταιρεία. Τα οφέλη μπορούν να προκύψουν είτε μέσω μειώσεων τιμολογίων, είτε ακόμη και μέσα από παροχή δωρεάν κάποιων άλλων υπηρεσιών.

• Ο οδηγός δεν έχει προκαλέσει ατύχημα για μια σειρά ετών.

• Ο οδηγός διαθέτει επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης.

• Το αυτοκίνητο διαθέτει συναγερμό και ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί γκαράζ (στα συμβόλαια που περιλαμβάνουν κάλυψη έναντι πυρκαγιάς και κλοπής).

• Το αυτοκίνητο οδηγείται μόνο από τα μέλη της οικογένειας.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν μειωμένες τιμές σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v