Handelsblatt: Η ΕΚΤ χάνει την υπομονή της με τους πολιτικούς

Η υπομονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις πολιτικές ηγεσίες εξαντλείται, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt. Η τράπεζα σκοπεύει να πιέσει την Ελλάδα και τους δανειστές να επιτύχουν μια συμφωνία έως τις 11 Μαΐου.

Handelsblatt: Η ΕΚΤ χάνει την υπομονή της με τους πολιτικούς

Η οργή για τους πολιτικούς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην ΕΚΤ, γράφει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η ΕΚΤ αγοράζει συνεχώς περισσότερο χρόνο για τις κυβερνήσεις για τη διαχείριση της κρίσης, αυτές όμως δεν τον αξιοποιούν, όπως δηλώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στην εφημερίδα.

Έτσι, η ΕΚΤ έπρεπε να αυξήσει ακόμα περισσότερο το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες (ELA). Ωστόσο στα προκαταρκτικά στάδια της συνδιάσκεψης συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κριτήρια για τα collateral που μπορούν να κατατεθούν από τις τράπεζες για συμμετοχή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Απόφαση για αυτό το θέμα δεν υπήρξε. Ένα τέτοιο βήμα είναι πολύ επικίνδυνο για την ΕΚΤ σε αυτό το στάδιο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο όριο – μόλις που κατέχουν πλέον τίτλους, οι οποίοι μπορούν να γίνουν δεκτοί για τη συμμετοχή στο μηχανισμό. Ένας φραγμός στην έκτακτη ρευστότητα από μέρους της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και αυτή την τόσο σημαντική απόφαση δε θέλει σε καμία περίπτωση να τη λάβει ούτε ο Μ. Ντράγκι ούτε οι συνάδελφοί του, αναφέρεται στη δημοσίευση.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG δεν απέφερε επαρκείς προόδους, λένε κύκλοι συμμετεχόντων, γράφει η Handelsblatt. Αποκλείεται, συνεπώς, να υπάρξει συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή κι έτσι οι αρχικοί υπολογισμοί της Αθήνας για συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου δεν πρόκειται να επαληθευτούν.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιουνίου, αλλά η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να περιμένει τόσο πολύ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης πρόκειται να πιέσει ώστε οι πολιτικές ηγεσίες να εξαναγκαστούν σε μια συμφωνία μέχρι τις 11 Μαΐου, αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v