ΚΕΠΕ: Απαραίτητη η συμφωνία για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Πρέπει να συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις στην οικονομία και να αξιοποιηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει το ΚΕΠΕ.

ΚΕΠΕ: Απαραίτητη η συμφωνία για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Η ελληνική οικονομία, την τελευταία περίοδο, έχει επηρεαστεί, και συνεχίζει να επηρεάζεται, αφενός από την αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στα τέλη του 2014 και αφετέρου από την παρατεταμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους της στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, τονίζει το ΚΕΠΕ στην μηνιαία έκδοση «Ελληνική Οικονομία».

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις αυτές εντοπίζονται, αρχικά, στη ρευστότητα τόσο του Δημοσίου όσο και της τραπεζικής αγοράς και, κατ’ επέκταση, στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, καθιστώντας σημαντική την ευρύτερη ομαλοποίηση της κατάστασης, ώστε να συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις στην οικονομία και να αξιοποιηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2014 διαμορφώθηκε κοντά στο 0,8%, ξεπερνώντας οριακά τις αρχικές προβλέψεις (+0,6%), αλλά και απέχοντας από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (+1%). Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για το 2015 θέλουν το ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 2,5%, αν και πρόσφατες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν χαμηλότερη επίδοση για φέτος.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδεινώθηκε, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με την ανοδική τάση που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης το Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 96,8 μονάδες από 98,2 το Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v