Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» από ΕΤΑΤ στη μεταφορά 150 εκατ. στην ΤτΕ

Είχαν προηγηθεί δυο εξώδικες δηλώσεις από τους συλλόγους εργαζομένων στην Alpha Bank και την πρώην Εμπορική, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδρούν.

«Οχι» από ΕΤΑΤ στη μεταφορά 150 εκατ. στην ΤτΕ

Όχι στη μεταφορά 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ψήφισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δυο εξώδικες δηλώσεις από τους συλλόγους εργαζομένων στην Alpha Bank και την πρώην Εμπορική, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδρούν.

Η απόφαση ελήφθη με 4 ψήφους κατά και 2 υπέρ. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κατά της μεταφοράς του ποσού στην ΤτΕ τάχθηκαν και οι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα να μειοψηφήσουν η πρόεδρος του ΕΤΑΤ και ο εκπρόσωπος του ΓΛΚ. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων κατήγγειλαν τη διοίκηση ότι ενεργεί με σκοπιμότητα, μιας και το συγκεκριμένο αίτημα είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου και είχε απορριφθεί και τότε.

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απορριπτική απόφαση που εξέδωσε το ΔΣ.

Η ανακοίνωση του συλλόγου προσωπικού της Alpha

Σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος προσωπικού της τράπεζας αναφέρει: «Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΤ. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, το ΔΣ απέρριψε την πρόταση παραχώρησης των αποθεματικών του Ταμείου κάτω από το βάρος των πιέσεων του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank και της ΟΤΟΕ.

Τέλος o Σύλλογος συγχαίρει δημόσια την Βάσω Βογιατζοπούλου για την αποφασιστική στάση της στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.»

ΙΚΑ: Στο επόμενο ΔΣ η απόφαση για τα αποθεματικά

Την ερχόμενη εβδομάδα, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα ρευστά διαθέσιμα του ταμείου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υπήρξε επισήμανση από την πλευρά της διοίκησης, ότι εάν υπάρξει απόφαση για μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ ώστε να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος, αυτά θα είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσό που θα έχει εισπραχθεί τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι οι συστημικές τράπεζες δίνουν επιτόκιο στο ΙΚΑ για τα αποθεματικά του, έως 2,1%, ενώ τη ΤτΕ μπορεί να δώσει έως και 2,7%. Επίσης, έγινε λόγος για ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), τώρα που υπάρχει αιτία.

Επισημάνθηκε δε ότι, το ΓΛΚ είναι εκείνο που στηρίζει το ΙΚΑ δίνοντας έως 300 εκατ. ευρώ κάθε φορά για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι ως κυβερνητικός επίτροπος, συμμετείχε σήμερα και θα συμμετέχει εφεξής στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΙΚΑ, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v