Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Στον αέρα μπλοκάκια, ανείσπρακτα ενοίκια και... μπόνους

Οι μεγάλες εκκρεμότητες λίγο πριν το άνοιγμα της εφαρμογής για τις δηλώσεις. Ποιες υποσχέσεις έχει δώσει η κυβέρνηση. Συνεπείς φορολογούμενοι, μισθωτοί με μπλοκάκια και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων κινδυνεύουν να βρεθούν προ... εκπλήξεων.

Εφορία: Στον αέρα μπλοκάκια, ανείσπρακτα ενοίκια και... μπόνους

Στα λόγια, οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν εισόδημα από μπλοκάκι και μισθό θα φορολογηθούν φέτος ως μισθωτοί.

Στα λόγια, όσοι έχουν υποστεί βερεσέ από τους ενοικιαστές των ακινήτων τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.

Στα λόγια επίσης, οι συνεπείς φορολογούμενοι οι οποίοι δεν άφηναν ληξιπρόθεσμα χρέη τα προηγούμενα χρόνια και θα πληρώσουν φέτος μια κι έξω το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν μπόνους έκπτωση φόρου.

Ο μήνας έχει 24, σε καμιά δεκαριά, άντε δεκαπέντε μέρες, θα ανοίξει -επιτέλους- η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις και αν δεν περάσουν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για τα παραπάνω θέματα ώστε να υπάρξουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο έντυπο Ε1, πολύ απλά οι φορολογούμενοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων με μεγάλο κόστος.

Με τις διατάξεις νόμου οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα και δεν έχουν τροποποιηθεί, παρά τις εξαγγελίες, τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 θα φορολογηθούν κανονικά με συντελεστές 11% και 33% (για ποσά άνω των 50.000 ευρώ), ωσάν να έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη όμως είχε δεσμευθεί προσωπικά, μετά από συνάντηση με την ΠΟΜΙΔΑ, προ μηνός, ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει ώστε τα ανείσπρακτα ενοίκια να μπορούν και πάλι να εκχωρούνται στο Δημόσιο, προκειμένου να μην επιβάλλεται φόρος. Τέτοια διάταξη μέχρι σήμερα στη Βουλή δεν έχει πάει.

Όσον αφορά τα μπλοκάκια, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και παράλληλα εισπράττει αμοιβή και μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών (ακόμα και αν είναι σταθερή η αμοιβή) για τα χρήματα από το μπλοκάκι θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Και αυτή τη διάταξη η κ. Βαλαβάνη έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Κι όμως! Την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στη Βουλή η κ. Βαλαβάνη ανέφερε: «Καταργήσαμε κάποιες εντελώς ακραίες περιπτώσεις, όπως οι μισθωτοί με το μπλοκάκι, τα νέα παιδιά δηλαδή, που αν δεν κάναμε αυτήν την παρέμβαση θα τους φορολογούσαν σαν να ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και θα τους έπαιρναν και πιο πολλά από αυτά που είχαν πάρει...

...Και τέλος, τα ανείσπρακτα νοίκια που το κάναμε στη συνέχεια και δεν θα το κάναμε δυστυχώς -παρόλο που το να σε φορολογούν με 11% ή 33% για νοίκια που δεν έχεις εισπράξει είναι κόντρα σε κάθε λογική- αλλά λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης μπορέσαμε να το διορθώσουμε μόνο επειδή δεν μπαίνουν στα πλαίσια των φορολογικών δηλώσεων γιατί πρέπει να πάνε να δηλωθούν στην εφορία».

Θεωρητικά, τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί. Διά των ανακοινώσεων. Αποφάσεις όμως και διατάξεις νόμου δεν υπάρχουν. Και όσο δεν υπάρχουν, για τα ανείσπρακτα ενοίκια παραμένει η υποχρέωση να δηλωθούν στο Ε1 και όσοι έχουν αμοιβή από μπλοκάκι και μισθωτή εργασία για το μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26%.

Στο θέμα του μπόνους συνεπών φορολογούμενων, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η έκπτωση 10%-15% θα χορηγείται μεν σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου, αλλά με πρόσθετες προϋποθέσεις και κριτήρια. Μεταξύ αυτών να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τα προηγούμενα χρόνια.

Η σχετική διάταξη, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα προωθηθεί κοντά στις 20 Μαΐου.

Οι δηλώσεις όμως θα αρχίσουν -θεωρητικά- να υποβάλλονται αρχές Μαΐου (μέσα στο πρώτο δεκαήμερο) και με δεδομένο ότι η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα είναι σαφές ότι στο εκκαθαριστικό- αν δεν περάσει άμεσα η ρύθμιση- δεν θα φαίνεται η όποια έκπτωση θα χορηγείται στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης από συνεπή φορολογούμενο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v