Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς ρυθμίζουν, πότε «κουρεύουν» δάνεια

Η καθυστέρηση στις κρατικές εξαγγελίες οδηγεί τις τράπεζες σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τα κόκκινα δάνεια. Οι γενναίες ρυθμίσεις που έρχονται και ο «πιλότος» της Τράπεζας Πειραιώς. Τα κριτήρια και ο φόβος των μπαταχτσήδων.

Τράπεζες: Πώς ρυθμίζουν, πότε «κουρεύουν» δάνεια

Την... τύχη στα χέρια τους παίρνουν οι τράπεζες και είναι έτοιμες να ρίξουν στην αγορά μία σειρά γενναίες ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ριζικά, και κυρίως μακροχρόνια, τη βόμβα των 80 και πλέον δισ. ευρώ επισφαλειών.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αναβάλλει και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να δρομολογούν πρωτοβουλίες, σε πολλά επίπεδα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Κοινός παρανομαστής για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στις επικείμενες νέου τύπου ρυθμίσεις θα είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η απόδειξη ότι πραγματικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει εξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης στην πληρωμή των υποχρεώσεων.

Στο μέτωπο των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων το πρώτο βήμα, που αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για το τραπεζικό σύστημα, έγινε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή του 100% των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών για όσους οφείλουν έως 20.000 ευρώ.

Επίσης, προχωρά σε πάγωμα του στεγαστικού δανείου για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ρύθμισης είναι οι δανειολήπτες να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όπως αυτά περιγράφονται στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που πέρασε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι επόμενες εξαγγελίες

Το επόμενο βήμα από τις τράπεζες είναι η εφαρμογή ρυθμίσεων με γενναία χαρακτηριστικά, με αρχή από τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αφορούν τόσο τα νοικοκυριά (κυρίως τα στεγαστικά δάνεια) όσο και τις επιχειρήσεις.

Στις νέες μορφές ρυθμίσεων θα δίνεται η δυνατότητα το δάνειο να σπάει σε δύο μέρη: Το 50% θα παραμένει ενεργό με ελκυστικούς όρους όπως μείωση της δόσης στο μισό και το υπόλοιπο 50% θα παγώνει από 4 έως και 10 χρόνια. Πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στα επικείμενα προγράμματα θα είναι, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, η απόδειξη με αυστηρά κριτήρια της αδυναμίας πληρωμής των δόσεων.

Πρέπει να αποδεικνύεται η δυσκολία ή η αδυναμία από το οικονομικό προφίλ του (εισόδημα, περιουσία κινητή και ακίνητη κ.ά.). «Ο έλεγχος θα είναι αυστηρός καθώς πάντα καραδοκούν οι επιτήδειοι, οι οποίοι αποκρύπτουν εισόδημα τόσο από την εφορία όσο και από το τραπεζικό σύστημα», αναφέρουν τραπεζικές πηγές και προσθέτουν:

«Είναι πλέον γνωστό ότι 15.000-20.000 δανειολήπτες στεγαστικού δανείου ανήκουν στην κατηγορία του στρατηγικά κακοπληρωτή. Δεν πρέπει εκείνοι να επωφεληθούν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v