Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές

Εμφαση στο ότι απαιτείται αναλυτική λίστα από την Ελλάδα έδωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Όχι» σε χρηματοδότηση με λίγες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται συνολική συμφωνία ξεκαθάρισε ο Μοσκοβισί. Είμαστε ακόμα μακρυά. Η ευθύνη στην ελληνική πλευρά.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές

Θέλουμε αναλυτική λίστα για τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να δώσουμε χρηματοδότηση με αντάλλαγμα λίγες κινήσεις από την Αθήνα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από τις δηλώσεις που έκαναν ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Π. Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η οποία πέρασε τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς που μπλόκαραν έως τώρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.
Παράλληλα κάθε άλλο παρά αρνήθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ το δημοσίευμα του Bloomberg, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε σφοδρή επίθεση από συναδέλφους του.

Δεν υπάρχει έκτακτο Eurogroup

Συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής του, βάζοντας έτσι προς ώρας στον πάγο τις προσπάθειες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και μετά να διοργανωθεί ένα Eurogroup. Αν δούμε πρόοδο μπορεί να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση, αλλά θα πρέπει πρώτα να έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση. «Η ατζέντα μου είναι ευέλικτη, όμως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος».

Θέλουμε πλήρη λίστα

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μια αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων (comprehensive) είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε. «Αναλυτική» επανέλαβε με νόημα.

Δεν δίνουμε χρήματα με λίγες μεταρρυθμίσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι αργότερα απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα ήταν εφικτό να δοθούν χρήματα με αντάλλαγμα την υλοποίηση ενός περιορισμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Ο χρόνος τελειώνει, η ευθύνη στην Αθήνα

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές για να καλυφθούν τα κενά. Ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει. Χάθηκε πολύς χρόνος το τελευταίο δίμηνο και πρέπει να επιταχύνουμε». Η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει. «Θα εξετάσουμε το θέμα στο επόμενο Eurogoup στις 11 Μαΐου».
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να μιλήσει για τους τομείς στους οποίους υπάρχουν οι διαφορές υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

Πώς να δούμε το μέλλον;

«Καθώς τελειώνει ο χρόνος και φτάνουμε τον Ιούνιο πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει για την επόμενη ημέρα. Όμως θα πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτούς τους τέσσερις μήνες», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση αν οδηγούμαστε σε μίξη της ενδιάμεσης συμφωνίας με αυτήν για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τετραμήνου. «Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον αν δεν έχεις συμφωνήσει για τους τέσσερις μήνες» είπε.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται συνολική συμφωνία

«Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά την 20ή Φεβρουαρίου είδαμε τι έχει γίνει. Υπάρχει πρόοδος, μικρή αλλά πρόοδος ειδικά τις τελευταίες ημέρες», υποστήριξε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν προχωρήσαμε όσο θα θέλαμε. Σε κάποια σημεία προσεγγίσαμε, σε άλλα είμαστε πολύ μακριά. Χρειάζεται συνολική συμφωνία και δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό».

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Από το σαββατοκύριακο και μετά. Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε».

«Να επιταχύνουμε για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρώπης», προσέθεσε.

Ντράγκι: Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις καταστρέφονται collaterals

Θα δίνουμε ELA όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν τα απαραίτητα collateral.

Σημείωσε με νόημα ότι η αβεβαιότητα, οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι εκροές καταθέσεων έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων (σ.σ. και έτσι μείωση της τιμής) των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα κοντά σε αυτά που είχαμε δει την περίοδο του PSI.

Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις, τόσο καταστρέφεται το απόθεμα των collaterals. Ο χρόνος τελειώνει, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ και τόνισε την σημασία που έχει να σημειωθεί πρόοδος. Υπάρχουν τρία θέματα:

Η διαδικασία. Δεν μπορούν να συμφωνηθούν 25 τομείς πολίτικής αν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διαδικασία συζητήσεων.

Το δημοσιονομικό. Περαιτέρω δομικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αλλά για το 2015 η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν πρέπει να πιάσει το στόχο που έθετε το πρόγραμμα.

Οι μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη πρόοδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v