Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε

Είναι δύσκολο αλλά θα υπάρξει συμφωνία, υπογράμμισε ο υπουργός. Δεν θα υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα επιτευχθούν. Σύγκλιση στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιπαραγωγική η απαίτηση για κατασχέσεις. Οχι στη μείωση επικουρικών.

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε

Η συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι δύσκολη, αλλά θα υπάρξει, και μάλιστα γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup στη Ρίγα. 

Το κόστος από μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία θα ήταν τεράστιο, προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, λέγοντας ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις, σημείωσε.   

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν οι εταίροι συμφωνούσαν σε μερικές εκταμιεύσεις ή σε μια μικρότερη λίστα μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε. Ωστόσο, επισήμανε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς. «Θέλουμε μια συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να το επιτύχουμε» ανέφερε.

Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφορά με τους εταίρους. "Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν". 

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης»

Επίσης, ο νόμος για τις κατασχέσεις που απαιτούν οι πιστωτές είναι επίσης αντιπαραγωγικός, σημείωσε. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Αθήνα και οι εταίροι έχουν συγκλίνει σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Στο ζήτημα της ρευστότητας τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς χρηματοδοτεί όλες τις πληρωμές από ιδίους πόρους. 

Η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη μετά το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στο άτυπο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εκφράστηκε από όλους μας η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά και η ανησυχία όλων μας για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε.

Διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επισημάνθηκε, βεβαίως, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, ιδίως από τη δική μας πλευρά και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. Δεν συζητήθηκαν σε βάθος, αναφέρθηκαν κυρίως από τη δική μας πλευρά και από κάποιους από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους. Τη διαφορά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν.

Όμως, πέρα των διαφορών θεωρούμε ότι, σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε, στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία αλλά θα γίνει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v