Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμος να σφίξει τα λουριά ο Μάριο Ντράγκι

Στο τραπέζι η αύξηση του κουρέματος που επιβάλλει στους ελληνικούς τίτλους. Η προειδοποίηση του επικεφαλής της ΕΚΤ προς την Αθήνα και το μήνυμα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. Τα τρία συστατικά για τη διαπραγμάτευση.

Ετοιμος να σφίξει τα λουριά ο Μάριο Ντράγκι

Θα δίνουμε ELA όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν τα απαραίτητα collateral ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά παράλληλα έδωσε σήμα ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος που επιβάλλει για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε με νόημα ότι η αβεβαιότητα, οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι εκροές καταθέσεων έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. και έτσι σε μείωση της τιμής) σε επίπεδα κοντά σε αυτά που είχαμε δει την περίοδο του PSI. 

Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις, τόσο καταστρέφεται το απόθεμα των collaterals. Ο χρόνος τελειώνει, όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, και τόνισε τη σημασία που έχει να σημειωθεί πρόοδος.

Ταυτόχρονα όμως έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να επιβάλει μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά χαρτιά (για ρευστότητα χορηγείται ένα ποσοστό επί της ονομαστικής αξίας που δίνεται ως ρευστότητα), θέμα που είχε αναδείξει το Euro2day.gr.

Όπως είπε «η σημερινή κατάσταση σήμερα δεν είναι ακριβώς  ίδια με αυτή που υπήρχε όταν αποφασίστηκε από την ΕΚΤ το υφιστάμενο επίπεδο κουρέματος και το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να χρειαστεί να γυρίσει πίσω και να το επανεξετάσει». Υπενθύμισε τη σχετική αναφορά που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Υπάρχουν τρία θέματα:

Η διαδικασία. Δεν μπορούν να συμφωνηθούν 25 τομείς πολιτικής αν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διαδικασία συζητήσεων.

Το δημοσιονομικό. Περαιτέρω δομικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αλλά για το 2015 η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν πρέπει να πιάσει το στόχο που έθετε το πρόγραμμα.

Οι μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη πρόοδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v