Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Πώς ο Ντράγκι μπορεί να «κουρέψει» 30 δισ.

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η απειλή του κεντρικού τραπεζίτη για αύξηση του «κουρέματος» στον ELA. Τα σενάρια για αύξηση του haircut στο 50%. Για επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων τον Απρίλιο κάνει λόγο ο οίκος.

Goldman Sachs: Πώς ο Ντράγκι μπορεί να «κουρέψει» 30 δισ.

Την κρισιμότητα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι τα σενάρια περί αύξησης του «κουρέματος» που επιβάλλεται στα εχέγγυα αυξάνουν τα ρίσκα για τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο οίκος, επιβεβαιώνοντας σχετικές εκτιμήσεις σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr, η δυνητική ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA μπορεί να μειωθεί κατά 30 δισ. ευρώ, σε μόλις 10 δισ. ευρώ σε περίπτωση αύξησης του haircut στο 50%. 

Σημειώνεται ότι εχθές, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλει για τα ελληνικά ομόλογα, καλώντας την Αθήνα και τους εταίρους να κλείσουν άμεσα μια συμφωνία.

 Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs επικαλούμενη δημοσιεύματα, η ΕΚΤ εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στην αξία των εχεγγύων που ζητά για να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, στο 50%. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, με βάση τα στοιχεία ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που μπορούν να δοθούν για άντληση κεφαλαίων, το «μαξιλάρι» ρευστότητας για τις τράπεζες διαμορφώνεται στα 40 δισ. ευρώ.

Δεδομένης της φύσης του ELA, οι όροι υπό τους οποίους δίνεται η ρευστότητα δεν είναι ξεκάθαροι. Από τις συζητήσεις με τις τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το «κούρεμα» που επιβάλλεται στην παρούσα φάση διαμορφώνεται περίπου στο 30%. Εαν το κούρεμα αυξηθεί στα επίπεδα του 50%, ο οίκος εκτιμά ότι το «μαξιλάρι» θα υποχωρήσει από τα 40 δισ. στα 10 δισ. ευρώ.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί» στενά την πορεία των εκροών καταθέσεων και αναλόγως, επιτρέπει αύξηση του ορίου χρήσης του ELA σε εβδομαδιαία βάση. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο το όριο αυξήθηκε κατά 8,3 δισ. ευρώ και το Μάρτιο κατά 3 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτό, καθώς και το γεγονός ότι η αύξηση του ELA μέχρι στιγμής τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι οι εκροές καταθέσεων έχουν επιταχυνθεί εκ νέου, λόγω της αύξησης των πολιτικών εντάσεων και της αβεβαιότητας, υπογραμμίζει ο οίκος. 

Ειδικότερα, εκτιμά ότι τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων έχουν ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, με τις συνολικές εκροές από το Δεκέμβριο του 2014 να διαμορφώνονται στα 32 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v