Καμίνης: Χάος η χρεοκοπία - Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ

Ο δήμαρχος Αθηνών τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέος να βοηθήσει, αλλά πρέπει να γίνουν και κάποιες μεταρρυθμίσεις. Τρόπος προετοιμασίας για τη χρεοκοπία δεν υπάρχει.

Καμίνης: Χάος η χρεοκοπία - Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, o κ. Καμίνης δήλωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση κι ότι έχει ηθική υποχρέωση να το κάνει, αλλά θα έπρεπε να έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δώσει στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει, είπε, εφόσον τους ζητά να παραδώσουν τα αποθέματα ρευστότητάς τους.

Στο ερώτημα γιατί ο κ. Καμίνης – ως μη κομματικό στέλεχος – δεν ασκεί δημόσια κριτική στην κυβέρνηση, ο δήμαρχος της Αθήνας απάντησε: «Η χώρα μας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Και το πρόβλημα με την Ελλάδα ήταν πάντα ότι, ακόμα και σε θεμελιώδη ζητήματα, δεν καταφέρναμε να φτάσουμε σε έναν ορισμένο βαθμό εθνικής ενότητας. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να έχει στο νου, ότι το 80% του ελληνικού πληθυσμού επιθυμεί την παραμονή στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

To μήνυμα αυτό είναι ξεκάθαρο, είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τη βούληση του λαού [για παραμονή στην Ευρώπη], αλλά την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν τα δεινά που έχει αντιμετωπίσει αυτός ο λαός. Σκεφτείτε το ποσοστό ανεργίας.» Ο δήμαρχος Αθηνών περιέγραψε το πρόβλημα λέγοντας ότι η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει σχεδόν το 30% ποσοστό που για τους νέους είναι 60%. «Είναι σίγουρο ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει έχουν μείνει στη μέση. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη».

Σε σχετική ερώτηση ο Π. Καμίνης είπε ότι ο κόσμος στην Αθήνα αντιμετωπίζει το σημερινό Eurogroup με σκεπτικισμό. Όμως ο λαός είναι γενικά ήρεμος και – όπως ο κ. Καμίνης δήλωσε χαρακτηριστικά - άλλες κοινωνίες με αυτήν την ανεργία θα μπορούσαν να έχουν αντιδράσει διαφορετικά. Για το ενδεχόμενο η συμφωνία με τους εταίρους να προκαλέσει εκλογές, ο δήμαρχος της Αθήνας σχολίασε: «Είχαμε εκλογές, δεν μπορούμε να αλλάζουμε κυβέρνηση κάθε μέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Αθήνα προσπαθεί να βοηθήσει την κεντρική εξουσία, δείχνοντας πώς η τελευταία θα έπρεπε να λειτουργεί: «Κάνουμε οικονομία, βοηθάμε τους φτωχούς πολίτες και προσπαθούμε να ενισχύσουμε την οικονομία και την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν κάνει προετοιμασίες για χρεωκοπία. Η χρεωκοπία, είπε χαρακτηριστικά, είναι το χάος, και δεν προετοιμάζουμε το χάος! Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές της, τόνισε στο τέλος της συνέντευξης.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v