Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Μόνο ο Βαρουφάκης βλέπει πρόοδο

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις στη διάρκεια του Eurogroup. Ο Βαρουφάκης μεγαλοποιεί ακόμα και τα πιο μικρά σημεία προσέγγισης, γράφει ο Spiegel. Κανείς δεν ξέρει όμως πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Spiegel: Μόνο ο Βαρουφάκης βλέπει πρόοδο

O χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει, γράφει ο Spiegel, μεταφέροντας σχόλια του Γέρουν Ντάισελμπλουμ στον απόηχο του σημερινού Eurogroup. Η ευθύνη είναι τώρα στην ελληνική πλευρά. Η συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη διεξήχθη, κατά τον πρόεδρο του Eurogroup, σε αρκετά «κριτικό τόνο».

Στην πραγματικότητα όμως έγινε ένας πραγματικός καυγάς, ανέφεραν άλλες πηγές. Ο κ. Βαρουφάκης αναγκάστηκε να ακούσει αρκετές διόλου φιλικές κουβέντες. Βέβαια όλοι γνώριζαν ότι στη Ρίγα δε θα υπάρξει καμία σημαντική πρόοδος. Όμως ο Έλληνας υπουργός, όπως αναφέρει ο Spiegel, «παραφούσκωσε» τόσο πολύ ακόμα και την πιο ελάχιστη πρόοδο, που έφτασε να μιλά για συμφωνία με τηλεδιάσκεψη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με δηλώσεις πολλών συμμετεχόντων, χαρακτηρίστηκε τζογαδόρος, ερασιτέχνης και αναβλητικός.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, την άποψη ότι μια συμφωνία είναι μακριά μοιράζονται τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM Klaur Regling και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μόνο ένας βλέπει την κατάσταση πιο χαλαρά: ο ίδιος ο Βαρουφάκης.

Μία «απίστευτη προσέγγιση» μεταξύ Αθήνας και δανειστών υπήρξε, όπως δηλώνει, τις προηγούμενες βδομάδες, κι αυτή αφορούσε στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων. Ωστόσο παρέμεινε σταθερός στις κόκκινες γραμμές των συντάξεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μόνο ο Βαρουφάκης όμως βλέπει αυτήν την «απίστευτη προσέγγιση», σχολιάζει σκωπτικά το δημοσίευμα. 

Και συνεχίζει: Όπως και παλαιότερα, ο πρώην καθηγητής χρησιμοποίησε τη συνέντευξη τύπου για να εξηγήσει την δήθεν «ηλιθιότητα» των μέχρι τώρα προγραμμάτων διάσωσης. Και παρ' όλα αυτά ο Βαρουφάκης δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ντάισελμπλουμ: εξαρτάται αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο, λέει, σύμφωνα με το περιοδικό. 

Όμως, μισοάδειο ή μισογεμάτο, το ποτήρι αδειάζει. Και κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα μετά τον Ιούνιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v